Home » Ms. Anderson ble den første kvinnen i den svenske statsministeren

Ms. Anderson ble den første kvinnen i den svenske statsministeren

by Thure Lindhardt

Magdalena Andersson ble Sveriges første kvinnelige statsminister. Foto av Adam Ihse (TT / Reuters / Scanpix)

Lederen for de svenske sosialdemokraterna, Ligiolins finansminister Magdalena Andersson, er den første kvinnen i landets historie som har vært statsminister. Ledende parlamentarikere stemte over dette onsdag.

Informasjon om dagens statsministers avgang og forhandlinger om ny regjering er lagt til teksten.

Færre enn halvparten av riksdagsmedlemmene stemte for å utnevne Andersson til statsminister, og parlamentspresident Andreas Norlen sa at det var 174 parlamentsmedlemmer av 349 og 175 avholdende.

I henhold til svensk lov fikk herr Andersson (54) Riksdagens godkjenning til å fungere som statsminister.

Sosialdemokratene og de allierte, som har 117 seter i Riksdagen, stemte på kandidaten. Den gang avsto de 58-seters sentrister og venstresiden, og sørget for at statsministerkandidaten ikke fikk mer enn halvparten av de negative parlamentsstemmene.

Høyreopposisjonen i det svenske riksdagen Høyre, liberaler, moderater og krittdemokrater har totalt 174 mandater. Dere stemte alle på herr Andersson.

Hun erstatter stillingen som regjeringssjef med statsminister Stefan Lofvens avgang.

Den svenske regjeringen skal i syv år ledes av S. Lofven, som forlot partilederen og senere statsminister på Socialdemokraternas kongress i høst. Et slikt grep var forventet fordi det ville gi Lofvenstiftelsen nok tid til å forberede seg til 2022. til stortingsvalget 11. september.

Lofven ble avsatt som statsminister i en historisk avstemning i Riksdagen i juni i fjor, men ble senere gjeninnsatt av parlamentarikere. I relativt kort tid, bare noen få måneder, siden den ledende politiske eliten snart startet relativt strabasiøse forhandlinger om en ny regjering.

I begynnelsen av november valgte de regjerende sosialdemokratene finansminister Andersson som sin nye styreleder.

I forhandlingene om den nye regjeringen vil det være spesielt vanskelig for politikeren å gjennomgå Venstres motstand mot sin kandidat.

Til gjengjeld for støtte etterlyste Venstre en plikt til å heve pensjonene. Herr Andersson måtte delvis gå med på dette.

Vi er selvfølgelig klare til å diskutere ytterligere livsforbedringer for de med lavest pensjon, sa hun forrige uke.

Dette åpnet for at venstresiden ikke kunne stemme på herr Andersson, og tidligere denne uken annonserte presidenten for Riksdagen at det onsdag vil bli en avstemning om å utnevne en ny statsminister.

Sosialdemokratene endret popularitetsvurderinger etter hvert som de og det ledende partiet kom nærmere regjeringen, mindre enn ett år før neste valg.

Selv om det nye kabinettet til fru Andersson offisielt skal presenteres og statsministeren ikke tiltrer før fredag, står hun allerede overfor reelle politiske løfter: Sentrister har i en avstemning i Riksdagen kunngjort at de vil trekke støtten til statsbudsjettet. .

Det er nødvendig at herr Andersson sannsynligvis må klare seg på budsjettet som er presentert for opposisjonspartiet.

Sverige har lenge vært ledende innen likestilling, men har ennå ikke blitt ledet av en statsminister. I andre nordiske land, Norge, Danmark, Finland og Island, var det allerede kvinnelige regjeringssjefer.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. Kilder.