Home » MSPO 2023: Antitank-innovasjoner fra WITU

MSPO 2023: Antitank-innovasjoner fra WITU

by Peter Østbye

Under den internasjonale forsvarsindustriutstillingen MSPO 2023 i Kielce presenterte Military Institute of Armaments Technology nye anti-tanksystemer.

Den første nyheten er RPG-24 Hammer gjenbrukbare anti-tank granatkaster. Det er en gjenbrukbar 84 mm granatkaster. Lengden er omtrent 1 m og vekten er omtrent 7 kg. Den praktiske skuddhastigheten vil til syvende og sist være 6 skudd i minuttet, med en effektiv rekkevidde på opptil 500 mm. Basisprosjektilet er ment å være et kumulativt panservernprosjektil med en penetrasjonskraft på 400 mm. Det er for tiden mer et konsept enn et produkt, og en modell laget ved hjelp av 3D-utskriftsteknologi ble presentert på MSPO 2023. Til syvende og sist vil granatkasteren ha en rillet løp laget av titan. Modellen som presenteres er i stor grad illustrerende; målkonfigurasjonen kan variere betydelig.

Moskit LR er utviklet av WITU og fortsetter å utvikle seg og kan derfor være et attraktivt tilbud for potensielle brukere. Bilde Bartłomiej Kucharski

Det arbeides videre med den lette engangsgranatkasteren Dzierzba. Denne granatkasteren har et kaliber på 75 mm, men prosjektilet sies å være like effektivt som den større hammeren. Dens masse forventes å være rundt 3,2 kg. Den effektive rekkevidden er 350 m. Granatkasteren er planlagt utstyrt med to uavhengige beskyttelsessystemer og raketten med et selvdestruksjonssystem. Granatkasteren foldes ut i kampposisjonen, så når den er foldet tar den liten plass og er derfor lettere å transportere. Ved å bruke en motmasse kan våpenet brukes ved skyting fra lukkede rom. Våpenet i demonstrasjonsform har allerede bestått sine første tester.

KMK-1 er en anti-ball mine designet for å bekjempe lett pansrede kjøretøy. Bilde Bartłomiej Kucharski

Antitankmissilet Moskit LR, kjent fra tidligere MSPO-utgaver, ble også presentert. Raketten er under stadig videreutvikling, inkludert: forventet maksimal rekkevidde er allerede over 5000 meter og kan til og med øke. Et nytt stridshode med en penetrasjonskraft på omtrent 800 mm laget av RHA-stål (bak reaktiv rustning) ble brukt. I utformingen av det utviklede prosjektilet brukes elementer av en 105 mm kaliber rakett. Videreutvikling av Moskit LR (SR- og ER-versjoner er også foreslått) gir håp om opprettelsen av et innenlandsk antitankmissil med mulighet for veiledning via en fiberoptisk kobling. Moskit LR kan brukes som et våpen for montert infanteri (i den bærbare versjonen), kampkjøretøyer, helikoptre og droner.

Den kontrollerte retningsbestemte nyttelasten KMK-1 ble også presentert. Det er en anti-ball mine designet for å angripe lett pansrede kjøretøy. Kampdelen består av en effektor på 110 mm kaliber med en penetrasjonskraft på 100 mm (i en optimal avstand fra målet 40-55 m; skytevidde er opptil 200 m). Den trebente basen gjør at lasten kan plasseres i forskjellige vinkler innenfor et gitt område. Et termisk bildekamera er integrert i nyttelasten, som kan brukes til å justere nyttelasten og observere området rundt nyttelasten. Gruven styres via et panel koblet til nyttelasten via fiberoptikk.

You may also like

Leave a Comment