Home » Muren på grensen til Hviterussland er ikke ny. Disse landene bygde enorme barrierer ved sine grenser

Muren på grensen til Hviterussland er ikke ny. Disse landene bygde enorme barrierer ved sine grenser

by Thure Lindhardt

  • Ungarerne betalte tilsvarende 3,5 milliarder PLN for 450 km med mur på grensen til Serbia og Kroatia
  • Spanjolene har bygget et demningssystem rundt to eksklaver i Afrika – Ceuta og Melilla – i 30 år
  • Nordmennene bygde et kilometerlangt gjerde like ved landgrenseovergangen til Russland
  • Mer lignende informasjon finner du på Onet-hjemmesiden

Den polske regjeringen planlegger å bygge en 180 km lang spesialmur på grensen til Hviterussland til en verdi av 1,6 milliarder PLN. Kostnaden for 1 km mur er estimert til 2,3 millioner euro. Dessverre er lite kjent om de tekniske parameterne til demningen da informasjonen om den er klassifisert.

Den planlagte strukturen er ikke den første slike struktur i Europa. De fleste av dem ble opprettet i 2015 i forbindelse med migrasjonskrisen på den tiden, da tyrkiske myndigheter bestemte seg for å legge til rette for innreise til EU for millioner av syriske flyktninger som bodde på deres territorium.

Det første landet som bestemte seg for å stenge grensen og bygge en mur var Ungarn. «Bratanki» er også ledere når det gjelder sikkerhet ved grenser. Så langt har de satt opp til sammen 450 km med gjerder, Murer og gjerder – 150 km på den serbiske grensen og 300 km på den kroatiske grensen. I praksis betyr dette en fullstendig isolasjon fra de sørlige naboene. Gjerdet er rundt fire meter høyt, med piggtråd på toppen. Hver dag patruljeres området av politi og grensevakter. En del av strukturen er live. Anslått byggekostnad er 3,5 milliarder PLN.


Foto: BalkanCat / Getty Images

Det ungarske gjerdet er delvis under spenning

Store investeringer i området med grensegjerder ble gjort av to fellesskapsland som grenser direkte til Tyrkia – Bulgaria og Hellas. Den tyrkisk-bulgarske grensen er over 260 km lang. Myndighetene i Sofia bestemte seg for å bygge en nesten 200 km lang demning, hvis struktur ligner på den ungarske. Noen meter med kjettinggjerde og mye piggtråd koster 87 millioner euro. For grekerne, som bare har 12 km landgrense mot Tyrkia, var situasjonen mye lettere. Maricia-elven danner også grensen. Athen har derfor besluttet å iverksette sikkerhetstiltakene som allerede var på plass i 2012. Slik ble det laget et 5 m høyt stålgjerde, som er kronet med piggtråd.

Med tilstrømningsproblemet Spania har også slitt med migranter fra Afrika, som har flere eksklaver i det svarte landet. I Ceuta og Melilla forsøkte emigrantene fra Marokko å invadere, og det var grunnen til at begge de spanske byene ble virkelige festninger.

Totalt ble det bygget over 20 km høye murer, gjerder og gjerder rundt dem. Enkelte steder er høyden på sikkerhetstiltakene opptil seks meter. De første demningene ble bygget på grensen på 1990-tallet.


Foto: Alexander Körner / Stringer / Getty Images

Flyktninger prøver å bryte gjennom gjerdet og komme seg til Melilla

Festningsverk og festningsverk på grensene til europeiske land er ikke bare domene til land som grenser til Midtøsten og Afrika. Stadig flere demninger bygges i landene som grenser til Russland. Norge har bygget et milelangt gjerde rundt den eneste landgrenseovergangen til Russland. Installasjonen er lokalisert i Storskog helt i nord. Prisen er 440 tusen. Euro.

Litauen, Latvia og Estland ligger tett sammen

Om byggingen av gjerdet på den 110 km lange tomta Grensen til Russland har vært talt i Estland siden 2015. Så langt er imidlertid en strekning på rundt 25 km satt i drift. Neste etappe – et 35 km langt gjerde er fortsatt i designfasen. Den står også overfor vanskeligheter og økonomiske begrensninger. Verdien av den estimerte investeringen hoppet fra de opprinnelige 70 millioner euro til 230 millioner euro.

Til syvende og sist ble estimatet senket på grunn av kostnadsreduksjoner. Esterne har gitt opp gjerdet som skulle beskytte ville dyr. Samtidig begynte latvierne å tenke på å bygge sin egen mur. I 2019 hadde de klart å sikre 93 km av den 180 km lange landgrensen til Russland på denne måten. Til syvende og sist skal gjerdet dekke hele grensen til føderasjonen og også til Hviterussland, hvor rundt 130 km av gjerdet skal være reist innen våren 2022. Den estimerte verdien av investeringen er 30 millioner euro.

Litauerne har allerede sikret grensen til Russland med et gjerde. For å gjøre dette reiste de et 40 kilometer langt gjerde rett ved siden av Kaliningrad oblast på et sted hvor det er umulig å krysse grensen ved hjelp av en naturlig hindring. I forbindelse med den hviterussiske migrasjonspolitikken ønsker Vilnius også å sikre 508 av den 670 km lange grensen til sin sørlige nabo. Byggingen vil ta to år og koste rundt 150 millioner euro.


Foto: Marcin Onufryjuk / PAP

Byggingen av en mur for å erstatte piggtrådgjerdet vil snart begynne på den polsk-hviterussiske grensen

Det er ikke kjent om fellesskapet vil bidra til den polske investeringen. Så langt har ikke EU-kommisjonen gått med på å finansiere investeringer over EU-budsjettet.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

You may also like

Leave a Comment