Home » NATO-manøvrer i Norge. Russland tog i Kaliningrad | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

NATO-manøvrer i Norge. Russland tog i Kaliningrad | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

I dag 14. mars startet den store forsvarsøvelsen «Cold Response» i Norge. Manøvrene, som NATOs medlemsland deltar i, avsluttes 1. april, opplyser talsmannen for den norske militærkommandoen. Manøvrene foregår flere hundre kilometer fra grensen til Russland.

Hovedøvelsene denne uken vil foregå til sjøs og i luften. Publiserer bilder av det britiske landgangsfartøyet «HMS Albion» og bilder av NATO-allierte sine skip i Nordsjøen. Store mengder utstyr fra ulike NATO-land kom til Norge i forrige uke.

Lenge planlagt

Hele aksjonen hadde vært forberedt i flere måneder. Kulderesponsmanøvrer finner sted annethvert år i Norge under vinterlige forhold. Prosjektet er kombinert med NATO-øvelser «Brilliant Jump».

Ifølge norsk informasjon deltar rundt 30.000 soldater fra 27 NATO-land og samarbeidsland (som Sverige og Finland, som ikke er medlemmer av den nordatlantiske alliansen) i manøvrene. Land-, sjø- og luftoperasjoner ble planlagt, inkludert 200 fly og 50 skip.

– Dette er en forsvarsøvelse, sier general Yngve Odlo, sjef for Forsvarets operasjonskommando. «Dette er ikke en militær operasjon med et offensivt formål,» sa han. Norge har gjentatte ganger understreket at Cold Response ikke er et svar på Russlands angrep på Ukraina, men en lenge planlagt felles forsvarsøvelse. Russland ble invitert som observatør, men nektet å delta. – Å styrke NATOs militære kapasitet nær Russlands grenser gjør ingenting for å øke sikkerheten i regionen, sa den russiske ambassaden i Oslo forrige uke.

Russland trener i Kaliningrad

I mellomtiden gjennomførte rundt 500 russiske marinesoldater planlagte militærøvelser i Kaliningrad-eksklaven. Dette melder det russiske pressebyrået Interfaks, som siterer den russiske baltiske flåten. Byråets rapport nevner ikke den russiske invasjonen av Ukraina.

(DPA, AFP, RTR / hjem)

You may also like

Leave a Comment