Home » NATO-øvelser i Norge. Russland øver i Kaliningrad | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

NATO-øvelser i Norge. Russland øver i Kaliningrad | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

I dag 14. mars startet den store forsvarsøvelsen «Cold Response» i Norge. Øvelsen, der NATOs medlemsland deltar, avsluttes 1. april, opplyser en talsmann for Norges militære kommando. Manøvrene foregår flere hundre kilometer fra grensen til Russland.

Hovedøvelsene denne uken vil foregå til sjøs og i luften. Publiserer for eksempel bilder av det britiske amfibiske angrepsskipet HMS Albion og bilder av NATO-allierte skip i Nordsjøen. Store mengder utstyr fra ulike NATO-land har ankommet Norge den siste uken.

Lenge planlagt

Hele aksjonen hadde vært forberedt i flere måneder. Cold Response-øvelsen arrangeres annethvert år i Norge under vinterlige forhold. Prosjektet er knyttet til NATO-øvelsen «Brilliant Jump».

I følge norsk informasjon deltar rundt 30.000 soldater fra 27 NATO- og partnerland (som Sverige og Finland, som ikke er medlemmer av den nordatlantiske alliansen) i øvelsene. Det var planlagt operasjoner med land-, sjø- og luftstyrker, inkludert 200 fly og 50 skip.

– Dette er en forsvarsøvelse, sier general Yngve Odlo, leder for Forsvarets operasjonskommando. «Dette er ikke en militær operasjon med et offensivt mål,» sa han. Norge har gjentatte ganger understreket at «den kalde responsen» ikke er et svar på det russiske angrepet på Ukraina, men en lenge planlagt felles forsvarsøvelse. Russland ble invitert som observatør, men nektet å delta. – Å styrke NATOs militære kapasiteter nær Russlands grenser gjør ingenting for å øke sikkerheten i regionen, sa den russiske ambassaden i Oslo forrige uke.

Russland øver i Kaliningrad

I mellomtiden gjennomførte rundt 500 russiske marinesoldater en planlagt militærøvelse i Kaliningrad-eksklaven. Dette melder det russiske pressebyrået Interfaks, som siterer den russiske baltiske flåten. Byråets rapport nevner ikke den russiske invasjonen av Ukraina.

(DPA, AFP, RTR/Hjem)

You may also like

Leave a Comment