Home » NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg søker ny jobb i Norge

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg søker ny jobb i Norge

by Catherine Monroe

Navnet på den nye presidenten offentliggjøres på en pressekonferanse av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Senterpartiet) tidlig på ettermiddagen.

Avisen lurer på om Stoltenbergs ankomst fra Brussel, hvor NATOs hovedkvarter ligger, har sammenheng med fredagens kunngjøring fra den nye sentralbanksjefen.

Aftenposten minner om at Stoltenbergs kandidatur er kontroversielt på grunn av risikoen for et mulig tap av sentralbankuavhengighet. NATO-sjefen, som to ganger har sittet som norsk statsminister (i 2000-2001 og 2005-2013) og finansminister, kommer fra Arbeiderpartiet som i dag styrer Norge. Nåværende regjeringssjef Jonas Gahr Store var tidligere utenriksminister i Stoltenberg-regjeringen. De deler et vennskap som de ikke legger skjul på.

Norges Bank har ansvar for pengepolitikk, finansiell stabilitet (tilsyn med banker) og forvalter Oljefondet.

Den nest viktigste kandidaten til stillingen som leder av Norges Bank er ifølge media den svært erfarne Ida Wolden Bache, som nå er nestleder i denne institusjonen.

Bankens presidents funksjonstid begynner 1. mars. Hvis Stoltenberg blir valgt, må han først fullføre arbeidet for NATO. Funksjonstiden som leder for Allianz går ut i september.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet nyhetsbrev for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

Kilde: PAP, Reuters

You may also like

Leave a Comment