Home » Nederlandsk journalist alvorlig skadet av skuddskader i Amsterdam

Nederlandsk journalist alvorlig skadet av skuddskader i Amsterdam

by Thure Lindhardt

Publisert på:

En nederlandsk krimjournalist, Peter R. de Vries, ble alvorlig skadet av skuddveksling i Amsterdam tirsdag kveld. Det europeiske råds president Charles Michel fordømte en «forbrytelse mot journalistikk og et angrep på våre verdier».

Nederland er i sjokk etter angrepet på en journalist som spesialiserer seg på straffesaker tirsdag 6. juli. TV-programleder Peter R. de Vries ble alvorlig skadet av skudd i Amsterdam. Han har allerede blitt utsatt for drapstrusler.

– Angrepet på Peter R. de Vries er sjokkerende og utenkelig, det er et angrep på en modig journalist og dermed et angrep på pressefriheten, som er så viktig for vårt demokrati og vår rettsstat, sa statsministeren. Mark Rutte på en pressekonferanse i Haag .

«Dette er en forbrytelse mot journalistikk og et angrep på våre verdier om demokrati og rettsstaten. Vi vil fortsette å stå opp for forsvaret av pressefriheten,» tvitret EUs rådspresident Charles Michel onsdag.


64 år gamle Peter R. de Vries er kjent i Nederland for sin rolle i flere straffesaker. Han dukket jevnlig opp som talsmann for ofre eller i en smal krets av sentrale vitner. Han mottok flere drapstrusler gjennom karrieren.

– Han kjemper for å overleve, sa Femke Halsema, borgermester i Amsterdam, på en pressekonferanse i den nederlandske hovedstaden.

Amsterdam-politisjef Frank Paauw sa på samme pressekonferanse at tre personer ble arrestert, to i en bil på en motorvei og en i Amsterdam. Blant disse personene er den påståtte skytteren, la han til, uten å gi noen detaljer om arrestasjonene eller et mulig motiv for forbrytelsen.

«En mørk dag for pressefrihet»

Peter R. de Vries ble skutt og drept på en gate i Amsterdam sentrum rundt klokken 19:30 (17:30 GMT) da han forlot studioet på et talkshow han var gjest på. Vitner hørte fem skudd og så journalisten skutt i hodet, meldte statlig fjernsyn NOS.

Statsministeren og justis- og sikkerhetsminister Ferdinand Grapperhaus besøkte på kvelden National Agency for Security and Counter-Terrorism (NCTV) i Haag for å «diskutere» saken. – Det er en mørk dag, ikke bare for de som er nær Peter R. de Vries, men også for pressefriheten, sa Ferdinand Grapperhaus til journalister.

«I Nederland ønsker vi at journalister skal kunne gjennomføre alle undersøkelser i full frihet når som helst. Den friheten har blitt alvorlig krenket i kveld,» la han til.

«Journalister i EU må kunne etterforske kriminalitet og korrupsjon uten frykt for deres sikkerhet», sa EU-representanten for komiteen for beskyttelse av journalister, en forening som forsvarer pressefriheten i USA. De nederlandske myndighetene må undersøke Peter R. de Vries» angrep «raskt og grundig» for å «avgjøre om han har blitt målrettet for arbeidet sitt» og «for å sikre at angriperen og sponsorene håndterer det» i en nevnte forklaring.

Den siste rangeringen av verdens pressefrihet av Reporters Without Borders plasserer Nederland på sjetteplass av 180 land i 2021, bak Norge, Finland, Sverige, Danmark og Costa Rica.

Med AFP

You may also like

Leave a Comment