Home » Nesten 500 sivile har blitt evakuert fra Mariupol de siste dagene, sier Kiev – rts.ch

Nesten 500 sivile har blitt evakuert fra Mariupol de siste dagene, sier Kiev – rts.ch

by Peter Østbye

En ny FN-konvoi skal på fredag ​​evakuere de siste av de sivile som er holdt opp ved Azovstal stålverk i Mariupol, det siste ukrainske motstandsheiret i denne strategiske Donbass-havnen, men uten forsikringer om våpenhvile i kampene.

Til tross for denne usikkerheten kunngjorde FNs visegeneralsekretær for humanitære saker, Martin Griffiths, torsdag at denne nye konvoien var på vei mot martyrbyen, som har blitt et av symbolene på den russiske invasjonen som startet 24. februar.

– Mens vi snakker, er en konvoi på vei for å ankomme Azovstal i morgen tidlig i håp om å redde og redde de gjenværende sivile fra dette mørke helvete som de har levd i i så mange uker og måneder, sa Martin Griffiths i Warszawa. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har bekreftet sin tilknytning.

Hundre sivile var i stand til å forlate dette komplekset sist helg under en evakuering organisert med FN og ICRC.

Sivile evakuerer Azovstal-fabrikken. [David Arakhamia/Azov Regiment/Handout – Reuters]

Motstridende informasjon

Informasjonen om situasjonen ved Mariupol stålverk, der sivile og stridende bor innelukket i enorme underjordiske gallerier, forble imidlertid motstridende.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy forsikret i sin daglige videomelding torsdag kveld at russiske styrker fortsetter å bombe stålverket til tross for Russlands løfte om en tre-dagers våpenhvile som startet torsdag morgen.

Den russiske bombingen raser «mens sivile fortsatt må evakueres, kvinner, barn», sa han i meldingen som ble lagt ut på Facebook-siden hans.

Russlands president Vladimir Putin bekreftet på sin side torsdag kveld at «den russiske hæren alltid var klar til å sikre evakuering av sivile» fra Azovstal, som fortsatt kunne telle 200 fanget sammen med ukrainske militanter i dette komplekset.

Tviler på våpenhvilen

I mellomtiden forsikret Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at den russiske hæren hadde respektert våpenhvilen rundt fabrikken og at de humanitære korridorene rundt Azovstal «fungerte».

Noe de ukrainske jagerflyene på stedet benektet. Nestkommandanten for Azov-regimentet som forsvarte disse installasjonene, Sviatoslav Palamar, forsikret i en video at «blodige kamper» pågikk i selve anlegget og at russerne «ikke hadde holdt» løftet om våpenhvile.

Røyk stiger opp fra Azovstal stålverkskompleks i Mariupol. [Alexei Alexandrov - Keystone/AP Photo]Røyk stiger opp fra Azovstal stålverkskompleks i Mariupol. [Alexei Alexandrov – Keystone/AP Photo]

Strategisk mål for Moskva

Full erobring av Mariupol, en førkrigshavneby med nesten 500 000 mennesker ødelagt av to måneder med russisk beleiring og bombardement, ville være en stor seier for Russland når det nærmer seg 9. mai, dagen det markerer en stor militærparade på den røde plassen. feirer sin seier over Nazi-Tyskland i 1945.

Ukrainere hevdet at russiske tropper også forberedte seg på å marsjere gjennom Mariupol den dagen.

You may also like

Leave a Comment