Home » «Nicholas Copernicus. Skaperen av den nye himmelen» av Jeremi Wasiutyński. Hvordan en astronomisk bok om Nicholas Copernicus vant den viktigste litterære konkurransen i Polen før krigen

«Nicholas Copernicus. Skaperen av den nye himmelen» av Jeremi Wasiutyński. Hvordan en astronomisk bok om Nicholas Copernicus vant den viktigste litterære konkurransen i Polen før krigen

by Gabriel Scott

Copernicus-biografien seiret i en litterær konkurranse mot «Ferdydurke».

En prestisjetung pris. Den viktigste litterære prisen i mellomkrigstiden ble delt ut av Warszawa-uketidsskriftet til den liberale intelligentsiaen Wiadomości Literackie, som ble grunnlagt i 1924 og ble regissert av Mieczysław Grydzewski til september 1939. Målet er ifølge sjefredaktøren «ikke nødvendigvis å premiere den beste boken i litteratur, men heller årets mest fremragende bok, uavhengig av kunst eller kunnskapsfelt.» intellektuell tone og nådde den viktigste tall i landet.

I 1938 satt de i juryen for prisen. Maria Dąbrowska, Kazimiera Iłłakowiczówna, Jarosław Iwaszkiewicz, Adolf Nowaczyński, Jan Parandowski, Antoni Słonimski, Julian Tuwim, Józef Wittlin og den fremragende litteraturhistorikeren Julian Krzyżanowski. De bestemte at Witold Gombrowicz fra Ferdydurke og Bruno Schulz fra Sanatorium pod Klepsydrą ble i det beseirede feltet. Blant kandidatene var også navnene til Ksawery Pruszyński, Bolesław Miciński eller … Wanda Wasilewska med «jord i åket».

Juryprisen gikk ikke til en forfatter, men til en ukjent astronom, matematiker og filosof, 30 år gamle Jeremi Wasiutyński, for hans biografi Mikołaj Copernicus. Skaperen av den nye himmelen.

Kontroversiell prisvinner. Dilemmaet med dette valget ble best uttrykt av Maria Dąbrowska: «Copernicus av Wasiutyński er absolutt et utmerket verk – ekstremt interessant for meg personlig – også veldig nødvendig fordi vi nesten ikke har gjort noe for kulten og minnet om Copernicus». Men tror at vi som litterær jury er ikke kompetente nok til å bedømme et slikt verk.

You may also like

Leave a Comment