Home » Nio ES8 – første førerprøve

Nio ES8 – første førerprøve

by Thure Lindhardt






© Levert av AutoWeek


For å bli kjent med Nio ES8 må vi til Oslo. Dette er ingen tilfeldighet, for Norge er elbilenes land enda mer enn Nederland. De fleste av de nyregistrerte bilene der har et skilt som begynner med en E og vårt førsteinntrykk i morgenrushet i Oslo er at kanskje en fjerdedel av bilene rundt oss er elektriske. Grunn nok til at Nio tar en risiko her.






© Levert av AutoWeek


Nio er et veldig ungt merke fra Shanghai, men har fortsatt bygget over 100 000 biler. Merket kjennetegnes ved at det kryper til topps i markedet kvalitetsmessig og fungerer med utskiftbare batterier. Du kan for eksempel lease batteriet separat fra bilen (akkurat som Renault) og du kan bytte batteri på en batteribyttestasjon innen fem minutter dersom selv hurtiglading ikke er rask nok for deg. Sistnevnte er allerede prøvd og Renault ga opp, men Nio vil prøve likevel. «For tiden er nå moden for det», svarer norgessjefen i Nio, Marius Hayler, når vi spør hvorfor Nio skal lykkes. Det skal være tjue slike vekslingsstasjoner i Norge innen utgangen av neste år. Nio BaaS kaller dette og leasing av batterier: Battery as a Service. Det, sier Hayler, tar bort folks bekymringer om kapasiteten til batteriet og betyr at du kan bytte batteri i fremtiden slik at bilen varer lenger.

Stor plass

Så la oss ta en titt på ES8. Det er en diger, seks- eller syvseters varebil med et umiskjennelig kinesisk utseende, selv om Ion har sitt designsenter i Tyskland. Modellen minner hovedsakelig om aiwayene, med den høye, rette baugen og de flate lysene på toppen. For oss krever det fortsatt tilvenning, men vi er kanskje litt konservative. Innvendig merker du med en gang hvor utrolig romslig ES8 er, selvfølgelig takket være den elektriske plattformen med 3,01 meter akselavstand. Som voksen kan du strekke bena nesten helt på andre rad og tredje seterad er også ganske romslig. Selv med disse tilleggssetene er det fortsatt 310 liter bagasjeplass igjen, i femseters konfigurasjon er det 870 liter. Kvaliteten på utførelse og materialene er også slående. Det er enkelt å kalle seg Premium, men å tjene det er noe annet. Innvendig er Nio ganske vellykket. Klokkene formet av en enkel, Citroën kaktuslignende skjerm, gjør dessverre noe med det. Alle sekundære funksjoner finner du på et stort, oppreist display i midten.

tynn stemme

Alle som trodde Furbys var utdødd, tar feil. Det populære leketøyet fra slutten av forrige århundre har mistet håret og feirer nå sitt comeback som HMI (Human Machine Interface) på Nio. I midten av streken er en svart ball med øyne kalt en nomi. Den roterer rundt to akser og følger dermed med på det som skjer om bord. Når han kjeder seg, begynner Nomi å blåse bobler. Barna vil elske det, men det føles senilt med de voksnes øyne. Nomi er hovedsakelig der for å følge dine stemmeordre, selvfølgelig, men det er fortsatt vanskelig. Hvis Nomi ikke forstår deg, vil du høre en liten stemme med de kinesiske Google-oversettelsesordene «Hei, du er ikke autorisert til å gjøre dette». Furby var mye mer veltalende i sine yngre dager. Det er søtt at Nomi vinker til deg når du går ut av bilen.

Klap ryggen

Når det gjelder drivverket, gjør Nio mye med ES8. Modellen er som standard utstyrt med to motorer, en på hver aksel og dermed firehjulsdrift, med en samlet effekt på 440 kW og et systemmoment på 725 Nm. Selv i Eco og Comfort reagerer bilen behagelig mykt på gasspedalen, i sport får du et godt slag i ryggen når du tråkker helt ned. Det er nesten litt i overkant i en så bevegelig stue, men når man skal raskt inn i tett trafikk er det veldig trivelig. Kontrollene er enkle i Asia, men presise nok. ES8 skjemmer seg bort med standard adaptiv luftfjæring, og det gjør kjøringen til en veldig behagelig og beroligende opplevelse. Da må man holde farten over 30 km/t, for den obligatoriske varseltonen under minner om en stappfull barnehagetime i første opptakertime og spiller ganske så ettertrykkelig inn. At BMW ansetter en komponist som Hans Zimmer til dette er litt overdrivelse, men det er den andre ytterligheten. Tross alt har ES8 all ADAS som standard for å kunne kalle seg autonom Level 2.

Ok, det er fortsatt rom for forbedringer her og der, men poenget er at Nio ES8 overrasker oss som en kraftig, romslig og komfortabel bil. Dessuten er det den best utførte kineseren vi noen gang har sett; så kom igjen Det er ikke kjent noe spesifikt om de nederlandske planene, men det faktum at vi er invitert levner liten tvil om det er noen. Vi spurte selvfølgelig Nomi igjen: «Du har ikke tillatelse til».

You may also like

Leave a Comment