Home » Nobelkomiteens leder: Alesias dom…

Nobelkomiteens leder: Alesias dom…

by Connie Nielsen

Dommen på 10 år i straffekoloni for Ales Bialiatski, Nobels fredsprisvinner, er hans personlige tragedie, understreket Berit Reiss-Andersen, leder av Den Norske Nobelkomité, fredag.

Ifølge Reiss-Andersen er både påstandene og dommen politisk motivert; vise at Alyaksandr Lukashenkas regime ikke tolererer ytringsfrihet eller dissens.

I 2022 ble Bialiatski tildelt Nobels fredspris sammen med den russiske organisasjonen som etterforsker stalinistiske forbrytelser – Memorial Association og det ukrainske senteret for borgerlige friheter. I Oslo ble Nobels gullmedalje og diplom for Bialacki mottatt av hans fengslede kone, Natalia Pieńczuk.

I Nobelpristalen inkluderte Pieńczuk fragmenter av ektemannens uttalelser, skrifter og tanker fordi fengselsmyndighetene hindret nobelprisvinneren i å forberede talen sin.

«Tusenvis av mennesker sitter for øyeblikket bak murene i Hviterussland av politiske årsaker, og de er alle mine brødre og søstre. Ingenting vil stoppe den menneskelige trangen til frihet. I mitt hjemland sitter hele Hviterussland i fengsel. Det er journalister, statsvitere, fagforeningsaktivister», understreket Bialacki, sitert av min kone.

Han husket at «domstolene fungerer som et løpende bånd, straffedømte blir fraktet til straffekolonier, og deres plass blir tatt av nye bølger av politiske fanger».

Bialacki forsikret at han ikke vil bryte. «Jeg hadde nylig en kort samtale. Når blir du løslatt? – spurte de meg. Jeg er allerede fri i sjelen min – var svaret mitt.»

På spørsmål fra journalister etter at Bialyatski ble tildelt Nobels fredspris om laurbærene ikke ville skade hans situasjon, innrømmet Reiss-Andersen at «en diskusjon om denne saken fant sted i Nobelkomiteen».

Daniel Zyśk (PAP)

vinn/tid/

You may also like

Leave a Comment