Home » Nobelprisene deles ut ved beskjedne seremonier i mottakerlandene

Nobelprisene deles ut ved beskjedne seremonier i mottakerlandene

by Thure Lindhardt

Vinner av litteraturpris, den tanzaniske prosaforfatteren Abdulrazak Gurnah. Foto av Matto Dunham (AP / Scanpix)

Nobelprisene for 2021 vil bli delt ut til vinnerne gjennom beskjedne seremonier i pandemitiden i deres land fra og med mandag.

For andre år på rad måtte koronaviruset i Stockholm klare seg uten en tradisjonell bankett med vinnerne fra kjemi, fysikk, medisin, litteratur og næringsliv. Nobels fredspris deles ut separat i Oslo, Norges hovedstad.

Litteraturprisvinneren, den engelskfødte tanzaniske prosaforfatteren Abdulrazak Gurnah, var den første som mottok prisen mandag lunsjtid i residensen til den svenske ambassadøren i London sentrum.

I følge ambassadør Mikaela Kumlin Granit ble Gurnah anerkjent for «kompromissløs og medfølende innsikt i konsekvensene av kolonialisme og skjebnen til flyktninger i bukten mellom kulturer og kontinenter».

«Vanligvis vil du motta prisen fra Hans Majestet Kongen av Sverige,» sa hun til Gurnah under en seremoni deltatt av venner, familie og kolleger av forfatteren. «Men i år vil du bli hedret på avstand … på grunn av pandemien.»

Gurnah vokste opp på øya Zanzibar og ankom England på 1970-tallet, og skrev 10 romaner som utnyttet sine erfaringer som en 18 år gammel flyktning, inkludert Memory of Departure, Pilgrims» Path Way), Afterlives og Paradise. Migrasjon er ikke bare dens historie, men «et fenomen i vår tid», sa han.

Den italienske nobelprisen i fysikk Giorgio Parisi 6. desember. vil trekke tilbake prisen under en seremoni i Roma.

Vinner av amerikansk fysikkpris Syukuro Manabe, kjemiprisvinner David WC MacMillan og bedriftsprisvinner Joshua D. Angrist vil samle sine medaljer og diplomer i Washington.

Denne uken blir det flere seremonier i Tyskland og USA. På fredag, årsdagen for dødsfallet til Alfred Nobel, grunnleggeren av prisene, vil det bli holdt en høytidelig seremoni for det lokale publikum i Stockholms rådhus, som også vil inkludere kong Carl XVI. Gustav og andre viktige medlemmer av den svenske kongefamilien deltar.

Nobelprisen består av et diplom, en gullmedalje og 10 millioner euro. Kroner (ca. EUR 1 million) deles ut til alle prisvinnere, hvis det er flere. Nobelprisvinnerne ble offentliggjort i oktober.

Nobels fredspris deles ut i Oslo, og det er grunnen til at Nobel ønsket den av grunner han kjenner til. Seremonien skal etter planen finne sted her på fredag; I år skal Maria Ressa fra Filippinene og Dmitrij Muratov fra Russland hedres.

Det norske nyhetsbyrået NTB melder at seremonien vil være mer beskjeden enn vanlig, med færre gjester og pålegg om å bære masker.

Stadig flere nye Omicron-stammer av det pandemiske koronaviruset oppdages i Norge. En talsmann for Den Norske Nobelkomité NTB sa at komiteen var «i jevnlig kontakt med helsemyndighetene i Oslo».

Gjengivelse av informasjon fra BNS nyhetsbyrå i media og på nettsider er forbudt uten skriftlig samtykke fra UAB BNS.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi vil informere deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. Kilder.

You may also like

Leave a Comment