Home » Nobelprisene deles ut ved beskjedne seremonier i mottakerlandene

Nobelprisene deles ut ved beskjedne seremonier i mottakerlandene

by Thure Lindhardt

Nobelprisene for 2021 vil bli delt ut til vinnerne gjennom beskjedne seremonier i pandemitiden i deres land fra og med mandag.

For andre år på rad måtte koronaviruset i Stockholm klare seg uten en tradisjonell bankett med vinnerne fra kjemi, fysikk, medisin, litteratur og næringsliv. Nobels fredspris deles ut separat i Oslo, Norges hovedstad.

Den litterære prisvinneren, Abdulrazak Gurnah, en tanzanisk prosaforfatter bosatt i England, var den første som mottok prisen mandag lunsjtid i den svenske ambassadørens residens i London sentrum.

Ambassadør Mikaela Kumlin Granit sa at Gurnah hadde blitt belønnet for «kompromissløs og medfølende innsikt i konsekvensene av kolonialisme og skjebnen til flyktninger i skillet mellom kulturer og kontinenter».

«Vanligvis vil du motta prisen fra Hans Majestet Kongen av Sverige,» sa hun til Gurnah under en seremoni deltatt av venner, familie og kolleger av forfatteren. «Men i år vil du bli hedret på avstand … på grunn av pandemien.»

Gurnah vokste opp på øya Zanzibar og kom til England som 18 år gammel flyktning på 1970-tallet. Med sin erfaring skrev Gurnah 10 romaner, inkludert «Memory of Departure», «Pilgrims Way», Afterlives og Paradise. Migrasjon er ikke bare historien, men «et fenomen i vår tid», sa han.

Italienske Giorgio Parisi, en italiensk nobelprisvinner i fysikk, vil trekke tilbake prisen senere mandag under en seremoni i Roma. Vinner av amerikansk fysikkpris Syukuro Manabe, kjemiprisvinner David WC MacMillan og bedriftsprisvinner Joshua D. Angrist vil samle sine medaljer og diplomer i Washington.

Denne uken blir det flere seremonier i Tyskland og USA. På fredag, årsdagen for dødsfallet til grunnleggeren Alfred Nobel, vil det bli holdt en høytidelig seremoni for det lokale publikum i Stockholms rådhus, med deltagelse av kong Carl XVI. Gustav og andre sentrale medlemmer av den svenske kongefamilien vil delta.

Nobelprisen består av et diplom, en gullmedalje og 10 millioner euro. Kroner (ca. EUR 1 million) som vil bli delt ut til alle vinnere av en premie hvis det er flere enn én. Nobelprisvinnerne ble offentliggjort i oktober.

Oslo Nobels fredspris skyldes at Nobel ønsket den av grunner han kjenner til. Seremonien skal etter planen finne sted her på fredag; den hedrer årets journalister Maria Ressa fra Filippinene og Dmitrij Muratov fra Russland.

Det norske nyhetsbyrået NTB melder at seremonien blir mer beskjeden enn vanlig, med færre gjester og masker.

Stadig flere nye Omicron-stammer av det pandemiske koronaviruset oppdages i Norge. En talsmann for Den Norske Nobelkomité NTB sa at komiteen var «i jevnlig kontakt med helsemyndighetene i Oslo».

You may also like

Leave a Comment