Home » Nobels fredspris går til journalistane Maria Ressa og Dmitrij Muratov

Nobels fredspris går til journalistane Maria Ressa og Dmitrij Muratov

by Thure Lindhardt

2021 Nobels fredsprisvinnere Maria Ressa og Dmitry Muratov. Twitter.com bilde

Nobels fredspris for 2021 går til Maria Ressa og Dmitry Muratov for å forsvare ytringsfriheten på Filippinene og Russland 8. oktober. utgitt av Den Norske Nobelkomité.

Prisen deles ut til journalister for «innsats for å beskytte ytringsfriheten som en forutsetning for demokrati og varig fred».

Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, introduserte vinnerne og understreket at Ressa og Muratov representerer alle journalister som forsvarer ytringsfriheten i en verden der «demokrati og mediefrihet er utsatt for stadig tøffere forhold».

Bilde :: 1

Ressa, grunnleggeren av det filippinske og amerikanske nettstedet for undersøkende journalistikk Rappler, «bruker ytringsfriheten til å avsløre maktmisbruk, vold og økende autoritærisme i hjemlandet», heter det i en uttalelse fra komiteen.

Komiteen understreker sitt bidrag til å trekke verdens oppmerksomhet til den kontroversielle narkotikakampanjen til regimet til president Rodrigo Duterte på Filippinene.

Bilde :: 2

Muratov, en av grunnleggerne og sjefredaktøren for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta, ble hyllet av Nobelkomiteen for «tiår med innsats for å beskytte ytringsfriheten i landet hans under stadig mer ugunstige forhold».

Komiteen fant at seks journalister har blitt drept siden avisen ble grunnlagt i 1993.

«Til tross for massakren og truslene, har ikke Dmitrij Muratov, sjefredaktør for Novaja Gazeta, gitt opp avisens uavhengige politikk. Han stod konsekvent opp for journalisters rettigheter, sa Berit Reis-Andersen. Hun husket at hun var 15 på tampen av drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaya.

Komiteens leder bemerket at D. Muratov «må jobbe under forholdene med raskt økende press på sitt lands media».

«Jeg ler. Jeg hadde ikke forventet det. Det er litt galskap for meg. Jeg så en telefon fra Norge, men jeg trodde det var en uønsket oppringning. Jeg kan fortelle deg: Med denne prisen tar vi tilbake russisk journalistikk, at de nå prøver å kveles. Det er alt. «Vi vil prøve å hjelpe folk som har blitt erklært agenter som blir misbrukt og deportert,» sa Muratov til Podjom.

2020 Nobels fredspris ble tildelt World Food Program (WFP), verdens største humanitære organisasjon for å bekjempe sult, for «sin forpliktelse til å bekjempe sult og dens bidrag til fredsbygging i konfliktområder».

Over 300 kandidater

Årets Nobels fredspris nominerte 329 kandidater – 234 personer og 95 organisasjoner. En av hovedvinnerne var Verdens helseorganisasjon (WHO). De som mest sannsynlig vil ha like muligheter inkluderer Alexei Navaln, lederen av den russiske opposisjonen, Greta Thumberg, en svensk skoleaktivist som har vært nominert til prisen i mange år, og Sviatlana Cichanouskaya, lederen for den hviterussiske opposisjonen.

I januar i år ble det kunngjort at S. Cichanouskaja var nominert til prisen av Litauens president Gitanas Nausėda. I henhold til reglene til Nobels fredskomité er statsoverhoder blant dem som formelt kan nominere kandidater til denne prisen.

Nobels fredspris deles ut av den fem medlemmer norske Nobelkomiteen, som velges av Stortinget.

Til dags dato har den blitt delt ut til 135 prisvinnere – 107 enkeltpersoner og 35 organisasjoner. Prisen har blitt delt ut tre ganger til Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Fredsprisen ble delt ut til Oslo

Den svenske industrimannen Alfred Nobel (1833-1896) ga sin priskomité i oppdrag å dele ut fredsprisen til «mannen som gjør det beste arbeidet for forbrødring av folk, avskaffelse eller reduksjon av stående hærer og organisering og fremme av fredskongresser. «

Nobelkomiteen har endret tolkningen av denne ordren over tid og utvidet begrepet fredsbygging til å omfatte innsats for å forbedre menneskerettigheter, bekjempe fattigdom og redusere forurensning.

Alle prisene, med unntak av fredsprisen, deles ut til vinnerne 10. desember, Nobels fødselsdag, av Sveriges konge i Stockholm. Priser i fysikk, kjemi og litteratur deles ut av Royal Swedish Academy of Sciences og Nobel Council of the Karolinska Institutet (Swedish Karolinska Institutet).

Fredsprisen deles ut samme dag i Oslo og deles ut av Den Norske Nobelkomité, som velges av Stortinget.

Den svenske dynamittkongen bestemte selv å overlate tildelingen av den svenske fredsprisen til Norge før hans død. Sverige og Norge i 1905. hadde dannet en politisk union og utenrikspolitikk var et svensk ansvar. Nobel mente at å overrekke prisen til Norge ville øke sjansene for å unngå politisk korrupsjon.

Siden 1968 har en annen blitt tildelt Alfred Nobelprisen i økonomi. Den deles ut av den svenske sentralbanken, Riksbanken, og regnes som den mest prestisjefylte prisen for tjenester i næringslivet.

Vinnerne av hver pris vil motta 10 millioner. svenske kroner (1,03 millioner euro), gullmedalje og diplom. Hvis prisen gis til mer enn én person, vil den bli delt.

På grunn av Kovida-pandemien kunngjøres det at Nobelprisutdelingen vil finne sted praktisk talt i år, slik den var i fjor.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. kilder

Få GRATIS FRITID til innboksen din hver uke:

Skriv en kommentar

You may also like

Leave a Comment