Home » Nok en VM-kamp er bak oss

Nok en VM-kamp er bak oss

by Erlend Loe

Kampen på lørdag, spilt etter en annen hviledag, ble avsluttet etter fire timer og 15 minutter med spill og 48 trekk. Det brakte det tredje resulterende oppgjøret på fem kamper.

SE OGSÅ: Polsk mesterskap i sjakk: Den prestisjetunge «Hetmans» premiert

Begge sider spilte åpningskampen raskt. Til å begynne med var brettsituasjonen uavgjort, men posisjonen som ble opprettet i midtspillet så ut til å samsvare bedre med måten glem-meg-ikke ble spilt på. Han gjorde et h2-h4-h5-angrep på kongesiden som la grunnlaget for fremtidig press mens Liren var i defensiven. I den påfølgende omstillingen av posisjoner fant ikke kineserne den beste planen og White fikk gradvis en bedre posisjon.

Imidlertid var Niepomniaszchi på et tidspunkt nær ved å miste denne fordelen, men motstanderen så ikke alle de beste trekkene og ga gradvis feltet til White. Med bedre posisjonerte brikker og mer initiativ begynte russeren å stramme nettet rundt Black, og hindret ham i ethvert motspill. Kineseren forsvarte seg, men hadde ikke noe annet valg enn å betrakte seg som beseiret etter 48 trekk.

Spillets deltakere konkurrerer om den 17. verdenstittelen i historien, arvet fra den forrige mesteren Magnus. I fjor ga den 32 år gamle nordmannen opp tittelforsvaret. Han innrømmet at han ikke lenger følte seg motivert til å spille et nytt spill.

Carlsen har vært verdensmester siden 2013 da han detroniserte Viswanathan Anand. Etter det forsvarte han mesterskapskronen fire ganger i kamper om tittelen, og vant igjen med den indiske stormesteren (2014), russeren Sergei Karjakin (2016), amerikaneren Fabiano Caruana (2018) og i desember 2021 dukket han opp som mester bedre enn glemsom.

Spillet mellom Niepomniashchi og Liren består av 14 runder og vil vare til 30. april, med mindre en av rivalene scorer 7,5 poeng tidligere. I tilfelle uavgjort, vil vinneren bli avgjort i Fast Track-sluttspillet 30. april.

Premiepotten er på to millioner euro. Vinneren får 60 prosent av det beløpet, taperen får 40 prosent.

AA, PAP

You may also like

Leave a Comment