Home » Nord Stream-lekkasje. Reaksjonen til Polen, Tyskland, Danmark, Norge, USA og NATO [AKTUALIZACJA, WIDEO] – Polen og verden

Nord Stream-lekkasje. Reaksjonen til Polen, Tyskland, Danmark, Norge, USA og NATO [AKTUALIZACJA, WIDEO] – Polen og verden

by Connie Nielsen

Statsminister Mateusz Morawiecki sa at Nord Stream 1-gasslekkasjen sannsynligvis var en sabotasjehandling.

Statsministeren understreket at lekkasjen ikke utgjør en direkte trussel for oss, men det er en bekymringsfull hendelse.

– Det er et veldig merkelig sammentreff, et veldig merkelig sammentreff at samme dag som vi åpner den baltiske gassrørledningen sammen med president Andrzej Duda og statsminister Mette Frederiksen, at noen samme dag begår en handling – mest sannsynlig vil jeg også bruk dette uttrykket bruk – sabotasje Dette er mest sannsynlig et signal fra Russland; Vi vil vente på at disse omstendighetene blir bekreftet, og det er noe av stor bekymring, sa statsministeren.

Det tyske forskningssenteret for geologiske vitenskaper i Potsdam har bekreftet eksplosjoner på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

Danske og svenske seismologer hadde tidligere meldt om to kraftige eksplosjoner i skadeområdet. Ifølge det tyske instituttet kan lekkasjen vare i opptil en uke.

Det sier forskere ved Helmholtz Center Potsdam Den første eksplosjonen skjedde rundt klokken 02.00 natt til søndag. En annen ble registrert mandag kveld rundt klokken 19: Det oppsto lekkasjer tre steder på begge trådene i Nord Stream-gassrørledningene nær Bornholm.

En av eksplosjonene ble registrert ved 30 målestasjoner i Sør-Sverige. Eksperter der sa at eksplosjonen ikke skjedde på et sted som ble brukt til marineøvelser. Tyske forskere utelukket på sin side at jordskjelvet var årsaken til skaden på rørledningene.

Tyske politikere utelukker ikke en målrettet provokasjon fra Russland. – Hvis russiske tjenester står bak eksplosjonene, kan vi forvente ytterligere overraskelser, noe som vil forklare de nervøse reaksjonene til de tyske og danske myndighetene, sa den sveitsiske avisa Neue Zürcher Zeitung.

Nord Stream 2-rørledningen er ikke satt i drift, men er fylt med gass. Drivstoffoverføringen via Nord Stream 1 ble stoppet i begynnelsen av september.

Norge styrker sikkerheten av sine olje- og gassrigger, sa Norges olje- og energiminister Terje Aasland.

Dette er knyttet til gasslekkasjer fra Nord Stream-rørledningen i Østersjøen, men også til rapporter om tilstedeværelse av uidentifiserte droner i Nordsjøen. Norsk politi har allerede startet etterforskning av saken.

Norske medier melder at en uidentifisert stor drone ble observert nær Kristin-feltet for første gang forrige uke, mens lignende maskiner nylig ble oppdaget nær Johan Sverdrup, Snorre A, Gina Krog og Gullfaks C-plattformene.

Oljetilsynet har derfor oppfordret selskaper til å være mer på vakt mot uidentifiserte droner som flyr nær norske olje- og gassplattformer.

«Vi etterlyser økt årvåkenhet, beredskap og respons på hendelser, og deling av informasjon», heter det i brevet til operatørene.

Uidentifiserte droner kan utgjøre en trussel mot helikoptre som frakter arbeidere til plattformer, blir en tennkilde i farlige områder, eller brukes til målrettede angrep.

Det sa USAs utenriksminister Antony Blinkenat lekkasjer på Nord Streams gassrørledninger kan være et resultat av sabotasje, men dette er ennå ikke bekreftet. Lederen for amerikansk diplomati sa at han var overbevist om at lekkasjen ikke var kritisk for Europas energisikkerhet.

Under en pressekonferanse i Washington sa Antony Blinken at selv om foreløpige funn fra etterforskningen indikerte et angrep eller sabotasje, var dette ennå ikke bekreftet.

«Hvis det blir bekreftet, er det tydeligvis ikke i noens interesse. Slik jeg forstår det, vil ikke lekkasjene ha noen vesentlig innvirkning på energisituasjonen i Europa – sa lederen for amerikansk diplomati.

Antony Blinken understreket at USA samarbeider med Europa for å sikre sin energisikkerhet på kort sikt, blant annet ved å øke LNG-eksporten.

– LNG-eksporten vår økte med over 20 %. Siden i fjor er vi den største leverandøren av LNG til EU og Storbritannia. I år blir vi verdens største eksportør av LNG, la han til.

Antony Blinken understreket at det langsiktige målet er å gjøre den europeiske energisektoren uavhengig av Russland, blant annet gjennom fornybare energikilder.

– Vi observerer med stor bekymring at Nord Stream-gassrørledningen lekker, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg
på et møte med en gruppe sosialdemokrater i Europaparlamentet.

Han understreket at NATO overvåker situasjonen og stadig mottar informasjon fra sine allierte i Østersjøregionen. – Det er viktig å lage fakta raskt, understreket Jens Stoltenberg. I sin tale snakket NATO-sjefen også om Russlands bruk av energiressurser som våpen.

Det er mange spørsmålstegn ved Nord Stream-lekkasjen. Undervannseksplosjoner skjedde i samme område der gassen lekket, ifølge svenske og danske målestasjoner. Norge registrerte også to jordskjelv.

Noen peker på at lekkasjen skjer på åpningsdagen av gassrørledningen Baltic Pipe, en viktig gasstransportrute fra Norge via Danmark til Polen og nabolandene, som er designet for å støtte uavhengighet fra blå drivstoffforsyninger fra Russland enn dette forsøk på å bruke energi til utpressing.

Danske myndigheter vurderte at Nord Streams gassrørledningslekkasje var bevisst. Konferansen innkalt av Danmarks statsminister Mette Frederiksen er over.

Minister for klima, energi og forsyning, Dan Jorgensen, sa at lekkasjene sannsynligvis vil vare i minst en uke. Ifølge forsvarets etterretningstjeneste er det ingen direkte militær trussel i Danmark, sa forsvarsminister Morten Bodskov. Utslippet skjedde i internasjonalt farvann, så det er ikke en militær aksjon mot Danmark.

«Danmark vil informere Russland om denne saken,» sa Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod.

Noen eksperter mener på sin side at dette er overlagte handlinger fra Gazprom, med henvisning til force majeure for ikke å betale milliarder i kompensasjon for å ha stengt gasskranen på Nord Stream 1 og brudd på gassforsyningskontrakter.

You may also like

Leave a Comment