Home » Nord Stream-metan lekker halvveis i Europa. Norge slipper ut like mye i 4 år. Polen? Om 2 uker

Nord Stream-metan lekker halvveis i Europa. Norge slipper ut like mye i 4 år. Polen? Om 2 uker

by Connie Nielsen

Tirsdag 27. september advarte Sverige om lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Samme dag utelukket den tyske økonomiministeren Robert Habeck en feil og bekreftet at det lekker gass fra Nord Stream 1 og Nord Stream 1 2 var et resultat av et bevisst angrep.

se videoen
Hvem står bak Nord Stream-lekkasjene?

Enorme mengder metan i atmosfæren etter skade på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2

Allerede dagen for skaden på gassrørledningene registrerte svenske forskningsstasjoner ekstremt høye metankonsentrasjoner i atmosfæren – melder Norsk institutt for luftforskning (NILU). – Vi har aldri sett noe lignende, sa forsker Cathrine Lund Myhre.

Forskere estimerte først at skaden på gassledningene ville frigjøre minst 40 000 karbondioksid i vannet og atmosfæren. tonn metan. Ifølge nye beregninger har dette tallet vokst til 80.000. Volum. Norge slipper ut 17.000 tonn årlig. tonn, så ødeleggelsen av Nord Stream 1 og 2 betyr at mer enn fire år av landets utslipp slippes ut i atmosfæren. Eller toukersutgaven av Polen, som er topputstederen i EU. Som ClientEarth beregnet i rapporten sin, slapp vi ut 1,8 millioner tonn av denne gassen i 2019 – melder «Rzeczpospolita».

Mer informasjon fra hele verden på hovedsiden til Gazeta.pl

Sammenlignet med kull regnes metan som en klimavennlig energikilde. Men fordelene forsvinner med en så stor engangsemisjon.

Metan er den nest viktigste klimagassen etter karbondioksid. Det er 82 ganger mer skadelig enn CO2 over en 20-årsperiode

sier Lund Myhre.

Metansky over halve Europa

Metan som slipper ut fra Nord Stream er fordelt over halve Europa, hovedsakelig nord på kontinentet. Integrated Carbon Observation System (ICOS) rapporterer at det er målt høye gasskonsentrasjoner i Norge, Sverige og Finland. Ridge Hill stasjon i Storbritannia registrerte også høye målinger. Onsdag 28. september, dagen etter, var konsentrasjonen der på sitt høyeste eksplosjon.

ICOS har også laget en modell og kart over spredningen av metan i Europa. RAL Space viste derimot hvordan gasslekkasjen ser ut fra verdensrommet.

You may also like

Leave a Comment