Home » Nordmenn advarer grensebesøkende mot å bli våte på russisk side

Nordmenn advarer grensebesøkende mot å bli våte på russisk side

by Thure Lindhardt

«Ikke bli våt på Russland.» Et slikt nytt skilt ble laget på et ofte besøkt sted på den norsk-russiske grensen, hvor folk elsker å ta bilder. På den andre siden av elven markerer et tydelig skilt Russlands territorium. Hvis vannet renner bort mer, kan russisk land nås her på få meter.

Den norske grenseinspektøren Jens Høilund sa til The Barents Observer at han ikke kjente til noen nylige hendelser som førte til skiltet på veien til Grense Jakobselv. Den ble bygget for å forhindre slik menneskelig oppførsel.

Tjenestemannen sa at grensevakter ofte er i området, og advarte besøkende om at «slike forsøk ville bli en hendelse».

– Politiet, grensevaktene og grensepolitiet vil jobbe for å forhindre hendelser som kan føre til kontraktsbrudd med Russland som kan bli sett på som fornærmende oppførsel, sa han.

Høilund ba alle som ønsket å komme hit om først og fremst å se på reglene. Han forsikret at ved overtredelse ville politiet bli kontaktet.

Grense Jakobselv er et populært turistmål. Den smale veien på norsk side nærmer seg enkelte steder elvebredden som skiller Norge og Russland. Det er skilt på veien som forteller reisende hvordan de skal gå frem.

Det nye er imidlertid «Ikke oppfordr til Russland»-skiltet.

Norge har en særlov som fastsetter hva innbyggerne kan og ikke kan gjøre nær grensen til sin østlige nabo. Det forbyr også krenkende oppførsel mot et naboland eller dets tjenestemenn. Overtredere risikerer inntil 3 måneders fengsel eller fengsel.

På spørsmål om mulige bøter for vannlating sa Høilund at politiet ville avgjøre. Det blir trolig en bot på 3000. Kroner (290 euro).

For noen år siden arresterte norske grensevakter fire personer på disse stedene og kastet steiner på den russiske siden. I fjor sommer la kvinnen hånden på russisk side og fikk en bot på 8.000. bra (772 euro). Oppførselen deres ble registrert av et overvåkingskamera.

Både Høilund og Finmark politi sa de ikke visste hva vannlatingsmerket etterlot.

«Vi la merke til det da. Det er sannsynlig at noen ble fristet til å bli våte der, sier Høilund.

Han advarte om at området også ble overvåket av videokameraer.

Norge har en 197,7 km lang grense til Russland som ikke har endret seg siden 1826. Norge er Russlands eneste nabo som Russland ikke var i krig med.

You may also like

Leave a Comment