Home » Nordmenn gjør forretninger i Litauen: «Hva Norge har gjort på over 100 år, har Litauen gjort i 30 år med uavhengighet» | Bedrifter

Nordmenn gjør forretninger i Litauen: «Hva Norge har gjort på over 100 år, har Litauen gjort i 30 år med uavhengighet» | Bedrifter

by Thure Lindhardt

«Litauen virket imidlertid ambisiøst og klar for endring. Jeg har møtt mange litauere som trygt har erklært at staten deres kan slutte seg til Skandinavia om 10 år. Det var en skuffelse å se til at slike endringer minst én gang, muligens en siste den andre tid, husker nordmannen.

En speidergutt som tar seg av «litauisk Texas»

M.Reme kjenner sannsynligvis den økonomiske situasjonen til Litauen og utviklingen av dets utvikling bedre enn den statistiske litauiske. Nordmenn så Vilnius første gang i 1992. om høsten.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd lette de etter investeringsmuligheter i Øst-Europa. Speideren til det da største norske investeringsselskapet anerkjente de mest potensielle nisjene i det fremadstormende Litauen.

Fotoalbum av et personlig album / Magagne Reme (til høyre) med forretningspartner Peru Siegfried Skisaker

– Det er vanskelig for Litauen å forestille seg hvor mange norske bedrifter som er aktive i Litauen, hvor mye merverdi og hvor mye arbeidsplasser de skaper. Vi vet enda mindre om begynnelsen fordi vi holdt oss rolige, sier utlendingen.

Ikke minst på grunn av nordisk beskjedenhet tok de første investorene stille sine vanskelige steg, men fordi Litauen ifølge M. Reme minnet om «West Texas» på den tiden:

«Nesten ingen i Litauen kjente til begreper som» fritt marked «eller» investorvennlig miljø. Staten luktet som Vest-Texas: fra ville forretningsregler til rare væpnede grupper involvert i daglig virksomhet. Når det gjelder å lage lover, er reglene for virksomheter uklare, og kjøp av eiendom er bekymringsfullt. Men alt kunne ha skjedd.»

Foto av 123RF.com / Den norske forretningsmannen M.Reme beskriver Litauens fremgang som revolusjonerende

Foto av 123RF.com / Den norske forretningsmannen M.Reme beskriver Litauens fremgang som revolusjonerende

Kom i 2 år – ikke borte

Samme år, 1998, da M. Reme grunnla Inova Baltic, kom Kjetil Tetlie Hanssen (56) til Vilnius. I hovedstaden utførte Møller Auto to aktiviteter under samme flagg: salg av biler og utvikling av eiendom. KTHanssen ble delegert til Litauen for å styrke sistnevnte område.

To år – i løpet av denne tiden måtte nordmannen etablere et selskap, ansette personale og begynne å utvikle flere store systemer.

Foto fra personlig album / Vilnius ble Norges hjemsted for 23 år siden

Foto fra personlig album / Vilnius ble Norges hjemsted for 23 år siden

Karusellen snudde: Det ene suksessprosjektet fulgte det andre, selskapet vokste, men KTHanssen kom tilbake til Norge bortsett fra på ferie.

I anledning hans tjuefjerde leveår i Vilnius gir administrerende direktør i Schage Real Estate et intervju på flytende litauisk om selskapets siste og største prosjekt – 70 000 m². Meter, 3 bygninger i kontorkomplekset Quadrum.

Foto av Norbert Tukajas / kontorkompleks

Foto av Norbert Tukajas / «Quadrum» kontorkompleks på Konstitucijos Avenue i hovedstaden

Bilde fra personlig album / spøkelsesbygg i stedet for Quadrum, 2009

Bilde fra personlig album / spøkelsesbygg i stedet for Quadrum, 2009

Begynnelsen på historien i Litauen 15 minutter samtalepartneren beskriver det som ekstremt interessant. Ikke overraskende kom de til Litauen fra Norge, hvor prosessene var ryddige og progressive.

«I Litauen, som utviklet seg fra bunnen av, var det en spesiell energi og dynamikk. Staten og dens økonomi sultet. Jeg likte den energien. Rettssakene gikk veldig raskt, men med en slags «vill øst»-regel, minnes Kansans. «Jeg vil si at det Norge har gjort konsekvent på et århundre, har Litauen gjort på tre tiår.»

Les hele intervjuet 15 minutter klar i et multimediaprosjekt.

You may also like

Leave a Comment