Home » Nordmennene skal bore en skipstunnel inn i fjellet. Det blir en unik verden

Nordmennene skal bore en skipstunnel inn i fjellet. Det blir en unik verden

by Thure Lindhardt

Tunnelen bygges ved foten av Stad-halvøya på Norges vestkyst. Den blir den første i sitt slag i verden – så langt er det kun bygget tilsvarende tunneler på indre vannveier.

– Det blir verdens første cruise i full størrelse for skip hugget inn i fjellet – understreker Pal AreLilleheim fra Kystverket.

Se også: Reduksjon av særavgiften på drivstoff. Er det mulig? Minister for oversettere

Det vil ikke forkorte ruten til skip som omgår Skandinavia vesentlig, men det vil det det vil unngå at enhetene seiler inn i Norskehavet, som er knyttet til Atlanterhavet. – På grunn av været er farleden på Stadlandet-halvøya den farligste delen av norskekysten – understreker Lilleheim.

Storm oppstår i farvannet rundt Stadlandet halvøya 100 dager i året. Sterke nordsjøstrømmer gjør navigeringen vanskelig og mange skip må vente opptil flere dager.

bEWyBygt

Takket være satsingen blir båtturen mellom norske byer mye kortere. Stad-halvøya, som er et av de farligste og vanskeligste å navigere i havområdene i Europa, måtte ofte forbigås på denne vannveien.

Området rundt City Peninsula sammenlignes i så henseende bare med Hebridene i Nord-Skottland. Bølgene der når til og med en høyde på 33 m og hundrevis av mennesker har omkommet i denne delen av havet de siste årene.

Tunnelen blir 1,7 km lang, 50 meter høy og 36 meter bred. Både frakte- og passasjerskip med en deplasement på opptil 16 tusen tonn vil kunne passere. Volum.

beEWyBygo

Kilde:

PAP

You may also like

Leave a Comment