Home » Norge. DB Schenker skal sjøsette et utslippsfritt containerskip

Norge. DB Schenker skal sjøsette et utslippsfritt containerskip

by Gunnar Garfors

DB Schenker planlegger å lansere et utslippsfritt kystcontainerskip i Norge. Den helelektriske enheten har en unik design. Dette er den første løsningen av denne typen på verdensbasis. Flere institusjoner samarbeider om dette.

Etter å ha signert den foreløpige kontrakten (forstudie) tok DB Schenker og partnerne – møbelgiganten Ekornes og skipsdesigner Naval Dynamics – sammen med KONGSBERG og Masterly de første stegene i et ambisiøst joint venture. Målet er å erstatte de tradisjonelle skipene som brukes langs norskekysten rundt Ikornnes og Ålesund. Det nye, autonome elektriske containerskipet med kort rekkevidde er basert på Naval Dynamics NDS AutoBarge 250-konseptet, utviklet i samarbeid med KONGSBERG og Masterly.

Skipet skal operere mellom hjemmehavnene Ekornes, Ikornnes og Ålesund, som betjener Europas viktigste sjøfrakthavner. Enheten vil dekke distansen på 43 km (23 NM) på tre timer med en hastighet på 7,7 knop. Lengden på skipet er 50 meter, total bæreevne er 300 tonn. Fra kjølen er det en struktur designet for autonom og utslippsfri drift. Det er en ubemannet enhet, men overvåkes og kontrolleres av ansatte i Masterly Remote Service Center. Teammedlemmer inkluderer sertifiserte navigatører og ingeniører.

Den planlagte løsningen for toveis dataoverføring mellom skip og eksternt servicesenter har sjansen til å bli en revolusjonerende løsning innen sjøtransport.

«Vi er glade for å styrke vårt allerede sterke forhold til vår kunde Ekornes ytterligere. Dette er et unikt prosjekt og nok et viktig skritt mot grønnere forsyningskjeder. Det passer perfekt inn i vårt overordnede bærekraftsprogram innen sjøtransport, hvor vi tar ledelsen sammen med våre partnere, sier Knut Eriksmoen, administrerende direktør i DB Schenker i Norge.

– Vi jobber kontinuerlig for å nå målet vårt, nemlig posisjonen som en ledende produsent av økologiske premiummøbler. Takket være dette banebrytende prosjektet vil vi nå våre bærekraftsmål med de mest innovative teknologiene som er tilgjengelige. Ved å hente våre Stressless-produkter direkte fra lastekaia i Ikornnes med et autonomt og elektrisk skip, vil vi redusere vårt totale karbonavtrykk betydelig. Vi vil også få bedre kontroll over vår egen logistikk samt mer fleksibilitet, sier Roger Lunde, administrerende direktør i Ekornes AS.

Geir Håøy, administrerende direktør i KONGSBERG ASA, la til: «Vi ser et skifte bort fra veigodstransport – med et betydelig karbonavtrykk – mot ren, energieffektiv nærskipsfart. På grunn av vår mange års erfaring med utvikling og forbedring av skipshåndteringssystemer, er vi i stand til å være banebrytende i dette prosjektet. For tiden er KONGSBERG involvert i driften av flere helelektriske og autonome fartøy, inkludert Yara Birkeleand og ASKO. Vi tar gjerne med vår kompetanse og erfaring til samarbeidet med DB Schenker og Ekornes.

Som bemerket av Masterly administrerende direktør Tom Eystø, vil det lille, helelektriske og energieffektive lasteskipet operere uten mannskap. «Masterly vil betjene det fra et eksternt operasjonssenter. Det er svært optimistisk at en av verdens største logistikkere, DB Schenker, ser fordelene med ubemannet og utslippsfri frakt. Vi håper at dette prosjektet vil stimulere til opprettelse av andre lignende enheter – sier han.

Øystein Jaer, daglig leder i Naval Dynamics AS, kommenterte: «AutoBarge 250 Coast Feeder er designet fra kjølen for å operere effektivt, autonomt og med null utslipp. Ved å samarbeide med Masterly AS, fartøyets operatør og tekniske sjef, og Kongsberg Maritime AS, teknologileverandøren, er vi sikre på at DB Schenker og Ekornes vil kunne operere i en optimal og kostnadseffektiv forsyningskjede som vil møte behovene til fremtiden Vil møte krav fra kunder over hele verden.

De mange fordelene med denne løsningen inkluderer: null eksosutslipp, raskere og mer effektiv transport, og effekten på å redusere veitrafikken. Ettersom alt dette fører til karbonnøytralitet, er det i partenes felles interesse, etter å ha demonstrert denne banebrytende løsningen i Norge, å ta de neste viktige skrittene mot godkjenning fra Sjøfartsdirektoratet og statlige insentiver for videre bærekraft og teknologi.

You may also like

Leave a Comment