Home » Norge dropper Norwegian flyselskap

Norge dropper Norwegian flyselskap

by Thure Lindhardt

Lagt ut 9. november 2020 kl. 18:23Oppdatert 9. november 2020, 18:51

Norges evne til å gå i dvale ble igjen stilt spørsmål ved mandag etter at Norge nektet å gi ytterligere økonomisk støtte. Som svar på flere henvendelser fra lavprisleverandøren mente den norske regjeringen til syvende og sist at ny bistand ikke var «forsvarlig». En posisjon som umiddelbart førte til et kurstap på 20 %, som har tapt 99 % av verdien siden begynnelsen av året.

– Nordmenn ba om milliarder i økonomisk bistand og regjeringen mente at det i denne situasjonen ikke var en akseptabel bruk av skattebetalernes penger, sier næringsminister Iselin Nybø. «Slik bistand kan også være konkurransehemmende,» sa hun i en uttalelse.

«Som et slag i ansiktet»

«Denne avgjørelsen er som et slag i ansiktet», svarte Norgessjef Jacob Schram umiddelbart. Det er desto vanskeligere nå som selskaper fra andre land har mottatt betydelig bistand, la han til. På spørsmål om risikoen for konkurs gjorde Norwegian-sjefen ingen forsøk på å sette ting i perspektiv. «Jeg utelukker ikke noe i dag», svarte han. – Vi jobber videre med andre løsninger. Vi håper og tror at vi kan komme oss ut av det igjen, sa han.

En utilstrekkelig første redning

I mars i fjor ble Norwegian reddet fra konkurs ved et lån garantert av Oslo på 3 milliarder norske kroner (280 millioner euro) og ved å konvertere deler av gjelden på 4,3 milliarder dollar til nye aksjer. Den norske administrerende direktøren Jacob Schram gjorde det imidlertid klart ved fremleggelsen av halvårsresultatet i august i fjor at denne støtten under dagens forhold ikke vil være tilstrekkelig til å garantere en løpetid på mer enn seks måneder. Og på den tiden håpet luftfartsindustrien fortsatt på en gjenoppliving av aktiviteten.

Wizz Air bygger opp trykket

Slaget er desto vanskeligere for Norwegian siden hovedkonkurrenten på de skandinaviske rutene, SAS, med støtte fra sine to hovedaksjonærer, Danmark og Sverige, nettopp har konkludert med en rekapitaliseringsplan på 1,2 milliarder euro som hadde nektet å hjelpe Norwegian. I tillegg økte et annet lavprisflyselskap, ungarske Wizz Air, presset og annonserte åpning av tre innenriksruter fra Oslo-Gardemoen lufthavn 5. november. Dette vil ytterligere svekke Norwegian, hvis skandinaviske hjemmemarked nå står for størstedelen av virksomheten.

Siste sjanse plan

Et mulig mislighold fra Norwegian vil være den største flyselskapets konkurs siden begynnelsen av helsekrisen. Det verste er imidlertid ikke sikkert, siden Norwegian allerede har vist sin robusthet og evne til å tilpasse seg svært raskt for å overleve. Ifølge en analytiker fra Bloomberg Intelligence vil lavkostselskapet, som allerede har redusert arbeidsstyrken med 80 prosent ved å sette i land rundt 8000 mennesker, ha nok kontanter til minst desember og i beste fall til mars. Nok til å konsentrere seg igjen eksklusivt om det innenlandske nettverket ved å stenge de siste internasjonale linjene og selge de siste langdistanse-Boeing 787-ene.

You may also like

Leave a Comment