Home » Norge. En halv kilometer lang fargerik sykkeltunnel er åpnet

Norge. En halv kilometer lang fargerik sykkeltunnel er åpnet

by Gabriel Scott

Ordfører Jenny Følling i Sunnfjord har åpnet Klettentunnelen for gående og syklende i Førde. Byen ligger på Nordvestlandet. Det nye anlegget er 430 meter langt og det unike og dynamiske lyssystemet gjør tunnelen til en unik attraksjon.

Den nye tunnelen er 430 meter lang og har to separate sykkelveier og en gangvei. Interessant nok ble det installert et spesielt lyssystem inne i anlegget, som sender fargede lysbølger dypt inn i anlegget hver gang en fotgjenger eller syklist kommer inn. Når syklisten kommer inn i tunnelen, kommer en lett bølge inn i tunnelen. Når noen kommer fra motsatt retning, tar de med seg en ny bølge av lys. På denne måten kan folk i tunnelen se at kjøretøy nærmer seg eller at det er noen bak dem.

«Å gå eller sykle den smale gangveien i den gamle steintunnelen var et mareritt. I den nye, flotte tunnelen kan syklister trygt passere hverandre. Eg trur talet på gåande eller sykla til skule og jobb definitivt vil auke takka vere den nye tunnelen, sa Jenny Følling, ordførar i Sunnfjord, før den offisielle opninga av det nye sambandet.

Rundt 200 mennesker deltok på åpningen, inkludert mange barn og unge, til glede for myndighetene – på sykkel, scooter og til fots. Rundt 3000 lastebiler med stein ble fraktet under byggingen av tunnelen. Byggetiden var ett år og tre måneder. Tunnelen har et tverrsnitt på 5,5 meter og byggekostnadene beløp seg til 110 millioner kroner eller om lag PLN 52 millioner.


Foto Fordepacken

«Først og fremst gratulerer vi innbyggerne i Førde med den flotte nye tunnelen for gående og syklende, som jeg håper vil være til stor nytte. Tusen takk til Førdepakken og Statens vegvesen for denne oppgaven og det gode samarbeidet – understreket Frank Mohn, president i AG Tunnel, selskapet som gravde ut anlegget.

Arrangementet var faktisk en trippel feiring. Samtidig ble 10-årsjubileet for stiftelsen av sykkelbyen Førde og starten på Mobilitetsuka i Sunnfjord feiret.

You may also like

Leave a Comment