Home » Norge er et mer populært mål for telefonsvindlere enn naboene

Norge er et mer populært mål for telefonsvindlere enn naboene

by Erlend Loe

Data viser at folk i Norge mottar betydelig flere svindeloppringninger enn folk i nabolandene. Data for januar viser at teleselskapet Telia blokkerte nesten dobbelt så mange anrop fra svindlere i Norge som i Sverige eller Danmark.

I januar blokkerte teleselskapet Telia over fire millioner svindelanrop i Norge, nesten dobbelt så mange som i Danmark og Sverige.

Telefonsvindlere bruker en rekke villedende metoder. For eksempel blir svindel (kjent som «phishing») brukt av uredelige innringere for å lure de som blir bedt om å avsløre sensitiv informasjon. En annen mulighet er forfalskning, etterligning, når en nettkriminell utgir seg for å være en annen.

Telia har lagt merke til en ny form for svindel kalt Wangiri i Norge. Wangiri, som betyr «ring én gang» på japansk, er en måte for svindlere å ringe og la telefonen ringe én gang og deretter legge på. Målet er en tilbakeringing, som deretter viderekobles til det dyreste tjenestenettet i utlandet. Kostnaden for en slik samtale er ekstremt høy. Svindlere prøver å holde folk online så lenge som mulig for å øke regningen.

Telia har et system for å overvåke disse kriminelle aktivitetene i de nordiske og baltiske landene. Selskapet blokkerer aktivt telefonsamtaler identifisert som Wangiri-svindel.

Telias Øivind Kristiansen forklarer at det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor den norske befolkningen får mer telefonsvindel. Ikke desto mindre ga han en mulig forklaring.

– Det er vanskelig å svare på hvorfor Norge opplever et stort telefonsvindelangrep, men de involverte i dette (Wangiri-svindel) har sett at nordmenn har en tendens til å ringe tilbake. Tilbakekallingsraten i Norge ser ut til å være høyere, sier Ø. Kristiansen.

«Vi la merke til det den gangen. Å være lojale mot hverandre og mot institusjoner, å ville tro og stole på mennesker har mange fordeler. På grunn av det er vi et godt selskap, men vi betaler prisen for det, la Ø til. Kristiansen.

Telia råder til at for ikke å bli et offer for Wangiri-svindel, bør folk ikke svare eller ringe på nytt når de ringer fra ukjente utenlandske numre. Hvis Wangiri-anrop blir angrepet, er det best å forby slike numre helt.

Frank Stien i Nasjonal kommunikasjonstjeneste sier å prøve å fange svindlere og forhindre svindel er som et spill med katt og mus.

«Vi la merke til det den gangen. På den ene siden blir folk smartere, på den andre siden blir angrep også smartere. Det er et katt-og-mus-spill – det er ikke alltid klart hvem som er hvem. I utgangspunktet er dette et eksempel på et sikkerhetsproblem, sa F. Stien.

Laget av thelocal.dk og nrk.no.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norge er et mer populært mål for telefonsvindlere enn naboene

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment