Home » Norge: Første «nullutslipp»-lasteskip seiler snart

Norge: Første «nullutslipp»-lasteskip seiler snart

by Thure Lindhardt

Thelt autonom og 100 % elektrisk. Yara Birkeland er «verdens første autonome nullutslippsfraktskip», sier Yara International, den norske gjødselprodusenten som har laget den. Dette containerskipet skal etter planen seile innen utgangen av 2021 for en innledende reise mellom to norske byer, melder CNN i en artikkel av Internasjonal post, Lørdag 28.08.2021.

Denne nye lasten kan dermed bli fremtiden for sjøtransport, mens denne sektoren «står for mellom 2,5 og 3 % av globale klimagassutslipp» ifølge International Maritime Organization (IMO). Men det er fortsatt en lang vei å gå. For Ruby Negenborn, professor i maritim og trafikkteknikk ved det tekniske universitetet i Delft i Nederland, er det fortsatt mange utfordringer som må overvinnes «for å kunne bruke dem til langsiktige kommersielle seilaser».

Ingen mannskap om bord

Hvis det ikke er det første autonome skipet, er Yara Birkeland det første «helelektriske» lasteskipet. Det vil ikke være mannskap om bord. På sin første seilas overvåkes containerskipet «av tre kontrollsentraler på land». Denne autonomien vil også tillate større lønnsomhet, selv om «lasting og lossing av skipet for tiden krever menneskelig inngripen». Autonome kraner og traller bør da settes opp.

LES OGSÅ Løftene om den blå økonomien

Det langsiktige målet: at disse elektriske containerskipene kan samhandle med hverandre «for å utveksle informasjon og skape baner som ikke er motstridende». Vi må nå vente på at loven justeres før vi ser ubemannede skip reise mellom land.

Redaksjonen gir deg råd

You may also like

Leave a Comment