Home » Norge har annonsert en endring i Hviterusslands nomenklatur. Slutten av «Hviterussland» – EURACTIV.pl

Norge har annonsert en endring i Hviterusslands nomenklatur. Slutten av «Hviterussland» – EURACTIV.pl

by Gabriel Scott

Norge vil slutte å kalle Hviterussland «Hviterussia», som betyr «Hviterussland». Nordmenn vil kalle landet «Hviterussland» fra nå av, meldte det norske utenriksdepartementet.

Departementet kunngjorde sitt vedtak om den internasjonale dagen for solidaritet med Hviterussland, som faller 29. mai. Norge følger i fotsporene til Sverige og Danmark, som gjorde tilsvarende endringer i henholdsvis 2019 og 2021.

En symbolsk gest

«Jeg er beæret over å kunngjøre at vi denne dagen endrer navnet på staten (hviterussisk til norsk – red.) og på denne måten viser vår solidaritet med de demokratiske partiene i Hviterussland,» kunngjorde lederen for norsk diplomati. Anniken Huitfeldt.

Å understreke i språket at Hviterussland ikke er en integrert del av Russland og at hviterussere ikke bør sidestilles med russere, er en viktig symbolsk gest for de hviterussiske demokratiske bevegelsene, som står overfor økende hindringer for deres aktiviteter, understreket departementet i uttalelsen.

«Native sound er et særtrekk ved geografiske navn på norsk. Selv om språklige argumenter for å bruke navnet> eller> (for Hviterussland – red.anm.), saken har også en politisk dimensjon,” understreket Huitfeldt.

Ministeren informerte lederen for den hviterussiske demokratiske bevegelsen om den innførte endringen Swiatlaana Cichanowska. «Hun var glad og takknemlig,» sa Huitfeldt.

Fra søndag har det gått to år siden arrestasjonen av Cichanowskas ektemann, en blogger og borgerrettighetsaktivist Siarheja Cichanouski.

You may also like

Leave a Comment