Home » Norge har besluttet å sende våpen til Ukraina

Norge har besluttet å sende våpen til Ukraina

by Erlend Loe

Norge sender 2000 M72 antitankvåpen for å hjelpe Ukraina. Våpen vil bli sendt så snart de er klare.

– Regjeringen vedtok i dag at Norge skal gi våpenhjelp til Ukraina og bidra til å forsvare seg mot russisk militær aggresjon. Vi er på samme side som våre nære allierte og de andre nordiske landene. – Norge har en restriktiv praksis på eksport av militært utstyr, men Ukraina er nå under unntakstilstand, sa Norges statsminister John Gahr Støre mandag kveld.

Avgjørelsen kom etter at mange andre stater også bestemte seg for å sende våpen til Ukraina.

I Norge siden 1959. har det vært forbud mot våpeneksport til stater som var i krig eller på randen av krig. Nå forlater regjeringen denne praksisen. Praksisen, som har vært gjeldende i mer enn 60 år, har endret seg fundamentalt på svært kort tid. Et flertall i parlamentet støtter regjeringens beslutning om å sende våpen til Ukraina.

I likhet med andre land har Norge fått en oversikt over militært utstyr som Ukraina trenger. Norske forsvarseksperter bekrefter at de dyktige våpnene er godt kjent for ukrainere.

«På denne måten er vi med på å støtte Ukraina i dets forsvar mot en militær invasjon. Disse våpnene er enkle å bruke, enkle å forsvare mot angripende rustninger, og klare for umiddelbar bruk. – De væpnede styrkene prøver nå å forberede og sende våpen så raskt som mulig, sa forsvarssekretær Odd Roger Enoxen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy har gjort det helt klart at landet trenger militær hjelp – våpen og ammunisjon.

Tidligere har den norske ledelsen besluttet å sende det såkalte militære B-utstyret – hjelmer og vester – til Ukraina. Det ble også rapportert at Norge vil øke nødhjelpen til Ukraina med 200 millioner. Krone. Andre land støtter Ukraina med våpen som også produseres i Norge.

Den norske regjeringen understreker at dette ikke er en kommersiell våpeneksport, men statlig støtte til en annen, og vedtaket ble tatt i samråd med Stortinget.

– Russlands invasjon av Ukraina gjorde at vi kunne ta helt spesielle beslutninger og ta slike tiltak, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Laget av nrk.no, thelocal.no og norwaytoday.info.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norge har besluttet å sende våpen til Ukraina

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment