Home » Norge har godkjent en hjelpepakke for Ukraina. Midlene kommer fra salg av norsk olje og gass

Norge har godkjent en hjelpepakke for Ukraina. Midlene kommer fra salg av norsk olje og gass

by Gabriel Scott

Fra 2023 skal Ukraina motta 15 milliarder kroner (1,3 milliarder euro) årlig i fem år. Midler fra for eksempel salg av norsk olje og gass skal tildeles den ukrainske hæren etter behov, inkludert kjøp av våpen, samt bistand til sivilbefolkningen og gjenoppbyggingen av landet som ble ødelagt av krigen.

Zelensky takket de norske politikerne og kalte deres avgjørelse «et historisk bidrag». «Det gjør landene våre mer motstandsdyktige og setter et viktig eksempel på den internasjonale scenen,» bemerket han. Han minnet om at dette er konkret hjelp. «Du hjelper oss med luftvern som beskytter byene våre mot russisk terror, du sørger for panservernvåpen og artilleri. Dette redder ukrainere fra russiske undertrykkere,» understreket han.

Ukrainas president viste til sin tale på Stortinget i mars 2022: «Forskjellen er at nå er vi sikre på at den frie verden ikke vil svikte oss. Vi er overbevist om at Ukraina ikke vil stå alene i møte med en slik fiende. Vi er sikre på at Europa ikke vil gi fra seg noen av sine territorier til fienden,» bemerket han.

Vedtakelsen av hjelpepakken for Ukraina ble støttet av alle fraksjoner, med unntak av Det røde partiet (Rodt), som beskriver seg selv som sosialistisk og marxistisk. Med 8 seter av 169 seter er hun først og fremst imot våpensalg til Ukraina. Deres leder Bjørn Moxnes stilte ikke opp til et felles minnebilde av norske politikere.

fordel/ deg/

You may also like

Leave a Comment