Home » Norge har problemer med energiproduksjon. Leveranser til Europa har blitt tvilsomme

Norge har problemer med energiproduksjon. Leveranser til Europa har blitt tvilsomme

by Gunnar Garfors

Som «Financial Times» varsler, har Norge problemer med å produsere strøm i vannkraftverk på grunn av tørken. Situasjonen er så alvorlig at Regjeringen i Oslo har forpliktet seg til å begrense elektrisitetseksporten inntil lageret er fylt opp.

Dette kan være et problem spesielt for land som Tyskland, Nederland eller Storbritanniasom importerte betydelige mengder strøm fra Norge i årevis før Europa rammet energikrisen som var kjølvannet av russekrigen i Ukraina.

Norge står på randen av energiomstillingen

I mellomtiden ble Norge selv plutselig møtt med strømproblemer. De overskygger nesten alt: fra politikk til internasjonale relasjoner til økonomi. Som Financial Times melder steg strømprisene i Tyskland for det kommende året til rekordnivåer fredag ​​på grunn av disse problemene.

Strømprisene raser også i selve Norge. I de tre sørlige regionene av landet kostet strømmen mellom 263 og 327 euro per megawattime onsdag, i nord og i sentrum av landet drøyt 1 euro/MWh.

Hovedårsaken til den gigantiske prisforskjellen er manglende overføringskapasitet mellom nord og sør. Saken sto høyt på den politiske dagsorden i Oslo. Regjeringen har advart at de ikke kan utelukke strømrasjonering i vinter, selv om den nå mener det er usannsynlig.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Det viktigste før vinteren. «Regjeringen bør gjøre alt»

Artikkelen er oppdatert.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment