Home » Norge har vokst til et vintersportkraftverk med budsjett og positiv holdning

Norge har vokst til et vintersportkraftverk med budsjett og positiv holdning

by Connie Nielsen

Sist vinter vant Norge 39 medaljer, åtte flere enn sine nærmeste rivaler Tyskland. Canada hadde ytterligere to medaljer i Pyongyang.

Norge er også et av få land som vinner flere medaljer om vinteren enn om sommeren. Slike land er Østerrike og Liechtenstein.

«Vår visjon er – sport for alle. Frem til 12-årsalderen må du trives med sport, så vi ser kun etter seire fra denne alderen. I stedet satser vi på å få barn med i en av landets 11.000 lokale idrettslag. For tiden jobber 93 % av barna i det regelmessig, sier Tom Tvedt, tidligere leder av Norges olympiske komité.

Unge som skiller seg ut fra resten åpner senere dørene til neste nivå – et statlig finansiert eliteidrettssenter hvor de har tilgang til spesialister, teknologi og idrettsvitenskap på høyeste nivå.

Selv om det investeres mye i infrastrukturen, kan man ikke si at utøverne svømmer i en gullgruve.

For fire år siden hadde Norges olympiske komité et årlig budsjett på vel 16 millioner euro.

Til sammenligning er det bare rundt fire millioner mer enn budsjettet til årets latviske olympiske komité.

Nordmennene er selv klar over at disse pengene ikke strekker til for utøverne deres.

«Den økonomiske støtten vi gir til utøverne er ikke nok for dem, så vi må jobbe. Vi har snekkere, rørleggere, lærere, elever blant olympierne, sier Kristine Klostere Osena, norsk medlem av Den internasjonale olympiske komité.

Mangelen på penger kompenseres av lagets ånd, som sikres av den uskrevne «no jerks»-regelen på høyeste nivå innen nasjonalidrett. Dette bekreftes også av fjellløperen Heail Jansru, som har opplevd fire OL. «Du trenger ikke være en god idrettsutøver for å være en god idrettsutøver. Vi tillater bare ikke den typen holdning i laget vårt, sa han.

Denne holdningen dyrkes på forskjellige måter – for eksempel i lavsesongen trener skilaget på ett sted og fredagskvelder tar de en vanlig svømmetur med den andre halvdelen.

På leirer utenfor landet bor ikke utøvere på 5-stjerners hotell og deler alltid rom.

Ifølge eksperter er den generelle atmosfæren slik at de rikeste sponsorene hjelper de fattigste kollegene.

Norges rike medaljefangst er selvfølgelig godt hjulpet av sin geografiske plassering med snø alltid tilgjengelig om vinteren. Ordtaket «Hver nordmann er født med ski på beina» er ikke entydig – det er nesten 30.000 kilometer med skiløyper i landet.

Det er heller ikke dumt at det er mulig å vinne mange medaljer i Norges toppdisipliner – for eksempel skal 36 medaljesett på ski og 33 i skiskyting deles ut i Kina denne måneden.

2006-spillene viste at det å bli stemplet som dominerende ikke kan stole på alene. På Torino Games led Norge en nasjonal tragedie da svenskene gikk forbi dem på plass. Den generelle stemningen var å ikke la dette skje igjen. Nå kan nordmenn trygt bli nominert til medaljer i hurtigløp, slalåm, nordisk duell, slalåm, snowboard med mer.

Nordmennene håper heller ikke på OL-priser, for slike premier finnes rett og slett ikke.

Som en av Norges idrettsledere sa, bonuser gjør folk til det de ikke burde være.

I mellomtiden går Kina, som fortsatt elsker vintersport, aldri glipp av et øyeblikk av triumf. For eksempel, på den første dagen av lekene, berømmet folk på gatene i Beijing den kinesiske shortsen for å kjempe om gull.

«Vi la merke til det den gangen. De vant en gullmedalje for Kina. Jeg er begeistret og glad!» sa Peng Cheng Hongwe.

Mens han eskorterte sine atleter til Kina, la ikke den russiske presidenten skjul på at det forventes seire fra dem! «Lykke til, god helse og triumferende prestasjoner ved de 24. vinter-OL,» sa Vladimir Putin.

Etter de to første konkurransedagene tok Norge førsteplass på topp med gull og bronse. Sverige har to gullmedaljer, mens det russiske olympiske komitélaget har totalt fem medaljer – gull, to sølv og samme bronse.

OL i Beijing i den kinesiske hovedstaden varer til 20. februar.

En feil i artikkelen?

Marker tekst og trykk Ctrl+Enterå sende utdraget til redaksjonen!

Marker tekst og trykk Rapporter en feil Knapper for å sende tekst for å redigere!

You may also like

Leave a Comment