Home » Norge. Høyres store nederlag vil opposisjonen ta over regjeringene. «elazna Erna» forsonet med fiasko | Nyheter fra verden

Norge. Høyres store nederlag vil opposisjonen ta over regjeringene. «elazna Erna» forsonet med fiasko | Nyheter fra verden

by Thure Lindhardt

Innledende Resultater valget ble offentliggjort av Valgdirektoratet etter en omregning på 99,6 prosent. Stemmer. De viser at opposisjonspartiet Arbeiderpartiet fikk 26,4 prosent av stemmene og Høyre 20,5 prosent. De resterende stemmene gikk til Senterpartiet (13,6 prosent) og Sosialistisk Venstreparti (7,5 prosent).

Se videoen
Jakub Małecki viser hvordan Ferdynandbreen smeltet og sammenligner den med et bilde fra 100 år siden

Norge. Statsministeren forsones med nederlaget, opposisjonen tar over

På valgkvelden i Høyres lokaler ønsket statsminister Erna Solberg vinnerne fruktbart arbeid med å danne regjering. – Valgkampen var heftig, men rettferdig. Vi gratulerer sentrum-venstrepartiene med suksessen. Lykke til med de viktige og absolutt ikke de enkleste forhandlingene om dannelsen av en regjeringskoalisjon. Jeg vil følge henne med stor interesse – sa hun.

Solberg ble valgt til regjeringssjef for første gang i 2013 og var igjen den lengstsittende regjeringssjefen i landet i 2017. På grunn av lengden på hennes funksjonstid og hennes engasjement for økonomisk liberalisme, ble Solberg kalt «jernet Erna» (til ære for den britiske lederen Margaret Thatcher) – melder portalen Euronews.com.

Det var stor entusiasme i hovedkvarteret til det seirende Arbeiderpartiet. Jonas Gahr Stoere la ikke skjul på gleden og følelsene over seieren. – Kjære venn! Vi ventet, trodde vi, og vi jobbet veldig hardt. Og nå kan vi endelig si at vi lyktes! – sa den fremtidige lederen av den norske regjeringen.

Ved gårsdagens valg fikk Arbeiderpartiet i underkant av 26,5 prosent av stemmene, Senterpartiet over 13,5 prosent og Sosialistisk Venstreparti 7,5 prosent, ifølge foreløpige resultater. Det betyr at disse partiene har 89 mandater i parlamentet med 169 mandater, det vil si flertall.

Høyre fikk 20,5 prosent av stemmene og vil kun ha 36 mandater. Jonas Gahr Stoere har allerede startet konsultasjoner om dannelsen av en koalisjonsregjering. Arbeiderpartiets samarbeidspartnere blir trolig Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Valgdeltakelsen i Norge var på over 76,5 prosent.

You may also like

Leave a Comment