Home » Norge i russekorset. Det er Putins mål

Norge i russekorset. Det er Putins mål

by Gunnar Garfors

Den siste tiden har norske tjenester jevnlig rapportert om flere arresterte russiske statsborgere som bruker droner. Etter de mystiske undervannseksplosjonene av Nord Stream-gassrørledningene, trekker Vesten oppmerksomheten mot russiske aktiviteter nær kritisk infrastruktur. Ifølge Jacek Tarociński ved Senter for østlige studier er nordmenn klar over at dette er handlingene til Kreml.

Russland truer Vesten med droner

De norske tjenestenes handlinger tyder på at Moskva står bak de mistenkelige aktivitetene rundt landets energiinfrastruktur. – leser vi i kommentaren til OSW-eksperten.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Orlens overtakelse av PGNiG er full av fare. «Det snakkes ikke om»

Tarociński påpeker at droner brukes til disse aktivitetene, og Dette er ment å legge mer press på Vesten ved å skape en følelse av permanent trussel og generering av eskaleringspotensial i energisektoren i et miljø med økende energipriser. Enkle sivile ubemannede maskiner brukes til disse aktivitetene.

Dette er små kommersielle strukturer som alle kan kjøpe, ikke militære ubemannede rekognoserings- og angrepssystemer. På grunn av den lille rekkevidden må de opereres fra en liten avstand fra stedet der de ble observert, det vil si fra Norges og Danmarks territorium. De siste to ukene, ved den eneste norsk-russiske grenseovergangen i Storskog nord i landet, har det vært over 10 arrestasjoner av russiske statsborgere som hadde denne typen drone og store mengder innspilte opptak av kritisk infrastruktur, Jacek Tarociński forklarer i et intervju med PAP.

Nordmenn tar det veldig alvorlig

Eksperten understreker at Norge tar spørsmålet om sikkerhet for sin kritiske infrastruktur så alvorlig at det har gitt Luftforsvaret, Sjøforsvaret og Kystvakten i oppgave å patruljere kontinentalsokkelregionen og den norske ekvivalenten til Territorialforsvaret – for å sikre kritisk infrastruktur på land. . I tillegg ble undersøkelser av dronene fra og med 25. oktober i år overtatt av Politiets sikkerhetstjeneste, det vil si tilsvarende polske ABW.

«Langtidsobservasjon av individuelle objekter kan føre til oppdagelse av deres beskyttelsessystem og dermed – muliggjøre planlegging og gjennomføring av en eventuell sabotasje«- skriver OSW-eksperten i kommentaren.

Norge er en viktig brikke i gasspuslespillet som skal hjelpe EU med å bli uavhengig av russiske råvarer. Det er også en viktig retning for gassimport til Vistula. I oktober ble gassrørledningen Baltic Pipe satt i drift, som gassbrensel strømmer gjennom fra nord til Polen.

Russland har drevet hybridoperasjoner i årevis

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment