Home » Norge: Influencers må nå rapportere redigerte bilder på sosiale medier

Norge: Influencers må nå rapportere redigerte bilder på sosiale medier

by Thure Lindhardt

For å kjempe mot «kroppspress» for å etterleve den ofte urealistiske skjønnhetskanonen som særlig rammer unge mennesker, har Norge besluttet å vedta lover. En lov vedtatt i forrige uke tvinger påvirkere og annonsører til å rapportere all bruk av et redigert bilde på Instagram og andre sosiale nettverk.

Denne endringen i landets markedsføringslov ble vedtatt med stor enstemmighet i Stortinget forrige fredag ​​med 72 stemmer for og 15 mot. Det er ennå ikke godkjent av kong Harald V for å tre i kraft.

Teksten sier at dette rapporteringskravet gjelder for bilder publisert på Instagram, Facebook, Snapchat, TikTok og Twitter fra stjerner og påvirkere når de er betalt for innlegget deres.

Bildene som retusjerer form, størrelse eller hud på personens kropp bør ledsages av skilting utarbeidet av Barne- og familiedepartementet. Filtre som ble lagt til før bildet ble tatt, påvirkes også. Om manipulasjonene som ble målrettet, ifølge amerikanske medier Vice, inkluderer forstørrede lepper, reduserte størrelser og overdrevne muskler. Overtredere risikerer bøter og til og med fengsel.

Vanskelig å gjøre

Denne loven ble vedtatt i Norge under en heftig debatt om begrepet «kroppspress» (bokstavelig talt «kroppspress» på fransk). Denne instruksen om å alltid fremstå som vakker og nyttig «er til stede på arbeidsplassen, i offentlige rom, hjemme, i media osv.», beklaget Kjell Ingolf Ropstad, norsk barne- og familieminister. Den «er der hele tiden, umerkelig og vanskelig å bekjempe.»

Ministeren sa derfor at han håper at denne nye forskriften vil «gi et nyttig og betydelig bidrag til å redusere de negative effektene» av retusjerte bilder «spesielt for barn og unge». Han innrømmet imidlertid at implementeringen var komplisert, siden det noen ganger er vanskelig å se om et bilde har blitt endret eller ikke.

You may also like

Leave a Comment