Home » Norge kan levere våpen til Ukraina. Det handler om spesialutstyr

Norge kan levere våpen til Ukraina. Det handler om spesialutstyr

by Erlend Loe

Norske medier informerer om muligheten for å donere tjue 155 mm selvgående beltehaubitser. Noen av dem var i ferd med å ta turen til treningsplassen hvor kondisjonen deres skal testes før de overleveres til ukrainerne.

Når krigen i Ukraina tar slutt. En ny dato sirkulerer blant soldatene

Forsvaret nektet å uttale seg offisielt om saken. Ifølge medieoppslag har Norge i dag ca 55 artillerisystemer av denne typen, men noen av dem er ikke operative. M109A3GN selvgående haubits ble produsert i 1988-1990, senere begynte Norge å erstatte den med nyere våpen.

Myndighetene stengte grensene for russisk godstrafikk på fredag, noe som forsinket tilslutningen til den femte pakken med sanksjoner mot Russland vedtatt av EU i begynnelsen av april.

De siste ukene har antallet russiske lastebiler som krysser den norsk-russiske grensen ved grenseovergangen Storskog i Nord-Norge økt betydelig etter at EU stengte grensene for russere. Lokale medier melder at mange lastebiler setter seg fast på veier som fortsatt er vinterlige.

På den annen side skal innreiseforbudet for russiske skip i norske havner gjelde fra 7. mai og gjelder ikke fiskebåter. Norge tjener økonomisk på fisket, og russiske kuttere leverer fisken til norske havner.

I sin tale i det norske parlamentet ba Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy om at norske havner stenges for russiske skip. Den norske regjeringen hevdet at EUs vedtak om sanksjoner «må tilpasses den norske situasjonen».

Sanksjonene gjelder heller ikke for den arktiske Svalbard-øygruppen, som Norge forvalter under Spitsbergen-traktaten. På grunnlag av dette har Russland rett til å gjøre forretninger på dette området.

Takk for at du bor hos oss. Abonner på Onet nyhetsbrev for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

You may also like

Leave a Comment