Home » Norge klarte ikke å inspisere den skadede gassrørledningen Nord Stream. Dette er et resultat av EUs politikk

Norge klarte ikke å inspisere den skadede gassrørledningen Nord Stream. Dette er et resultat av EUs politikk

by Gabriel Scott

I september ødela flere uforklarlige undervannseksplosjoner rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Rørledningsoperatører har bedt Norges PRSI (Pipeline Repair and Subsea Intervention) om å mobilisere skip og utstyr for å undersøke skadene.

Norge har et PRSI-team, etablert i 1987 av Statoil (nå Equinor) og Norske Hydro, for å organisere nødhjelp ved skader på rørledningen. PRSI administreres og industrifinansieres av Equinor, og dets 72 medlemmer inkluderer begge Nord Stream-rørledningsoperatørene.

På grunn av dette kontaktet Nord Stream-operatører PRSI i oktober i fjor med en forespørsel om å mobilisere skip og utstyr for å kartlegge skadene. De fikk imidlertid ingen hjelp. «PRSI, som administreres av Equinor, er i samsvar med gjeldende sanksjonsbestemmelser og har varslet (operatører) at vi ikke var i stand til å fullføre arbeidet som forespurt,» sa Equinor i en uttalelse til Reuters.

Gazprom-kontrollerte Nord Stream AG, som ikke var i stand til å få hjelp fra Norge, chartret et russisk-flagget fartøy for å gjennomføre undersøkelser ved eksplosjonen, og kunngjorde deretter at de hadde funnet «teknologiske kratere» på havbunnen. Sverige og Danmark gjennomførte separate studier. De konkluderte med at rørledningene var sprengt med vilje, men skyldte på ingen. I mellomtiden, skriver Reuters, har Moskva og Vesten anklaget hverandre for å skade rørledningene uten å fremlegge bevis.

(TRYKK)

pers/mm/

You may also like

Leave a Comment