Home » Norge, Nios inngangsport til det europeiske elbilmarkedet

Norge, Nios inngangsport til det europeiske elbilmarkedet

by Thure Lindhardt

Den kinesiske elbilprodusenten Nio har i likhet med sine landsmenn MG og Aiways blikket rettet mot det europeiske markedet. I rollen som den trojanske hesten er han avhengig av Norge, et olje- og gassproduserende land der elbilen fortsatt er dronning.

Med sine femtende- og syvendeplasser som verdensprodusent av olje og gass, er det vanskelig å se for seg at Norge er det europeiske landet hvor det elektrifiserte kjøretøyet er konge. Dette modne markedet tiltrekker seg mange produsenter som forhåndsviser sine elektrifiserte modeller. Dette vil helt sikkert være tilfelle med Nio, kineserne hvis boligsalg skjer takket være et heldigitalt salgssystem kalt O2O (Online-til-frakoblet).

Så i intervjuet med våre engelske kolleger fraTrener, Hui Zhang, merkevarens visepresident for Europa, bekreftet ankomsten av Nio til vårt kontinent i 2021. Norge vil være inngangspunktet – og et testmarked – med et første showroom i Oslo.

I følge Hui Zhang, «Nio er overbevist om at forbrukernes bevissthet om miljøvern og bærekraft er mye mer uttalt i Europa enn på noe annet kontinent i verden.». På den annen side er han klar på at europeere ikke vil kjøpe «En bil før jeg testet den», mens 88.000 biler ble solgt i Kina takket være Nios mobilapp. Hui Zhang kommuniserte imidlertid ikke gjennom etableringen av et fysisk nettverk slik MG Motors og Aiways hadde organisert.

Den eneste fysiske tilstedeværelsen av merket i dag er i England i Oxford (Engineering Center) og i Tyskland i München (Design).

En ting forblir en fremmed: Hvilke modeller bør komme på markedet? Logic ønsker at ES6 og ES8 SUVene, som allerede er anerkjent i Kina, skal være spydspissene for merket. Nio gir imidlertid ikke avkall på å prøve eventyret med sin 2020er SUV-coupé EC6, som ble lansert på det kinesiske markedet før BMW X4.

I tillegg kommer ikke den nye ET7 elektriske sedanen, utstyrt med 150 kWh batteri og med en rekkevidde på 850 km, på våre veier foreløpig. Godkjenningssyklusen har så vidt begynt, og den har ennå ikke blitt lansert i Kina, dets primære marked.

Når det gjelder kalenderen og malene for Europa, vil vi vite mer 6. mai 2021 når Nio kommer med kunngjøringer.

I Norge har vi olje og ideer om elektrisitet

I mars i fjor sto 56 % av markedsandelen for elektriske og 28,6 % (+ 83,1 % sammenlignet med året før) av plug-in-hybrider. For første gang falt andelen generell termisk energi under 10 % (nøyaktig 9,5 %).

For å oppnå denne tittelen som konge av elbilens land, gikk ikke Norge foran: Incentiver og gratis bompenger og parkeringsplasser til fordel for disse kjøretøyene i bytte mot skatter og avgifter for termobilen.

Bilprodusentene hadde med rette målrettet det norske markedet som en prioritet for introduksjonen av nye elektrifiserte modeller. Hvis Tesla er en av de store aktørene der, spesielt med Model 3 (2.169 enheter i mars 2021), foran Toyota RAV4 (2.469), vil resten av rangeringen bli tatt av den splitter nye Volkswagen ID.4, den Volvo XC40 (alle motorer kombinert), den uforgjengelige Nissan Leaf, Mercedes EQC, Audi e-tron, Polestar 2, BMW X1 (alle motorer kombinert) og MG ZS EV (kilde ofv.nr).

You may also like

Leave a Comment