Home » Norge. Russiske skip spionerer på oljefelt

Norge. Russiske skip spionerer på oljefelt

by Gunnar Garfors

Norske medier skriver at russiske forskningsfartøy som driver spionasjevirksomhet befinner seg i nærheten av norske olje- og gassfelt. Ifølge Aftenposten har ni slike skip vært til stede i Østersjøen og Nordsjøen siden juni.

Ifølge allmennkringkasteren NRK passerte det russiske skipet Akademik Boris Petrov Gjoa-feltet i Nordsjøen onsdag. Det er registrert som et forskningsfartøy, men fungerer som et spionskip – sier dosent ved Sjøkrigsskolen Stale Ulriksen.

Ifølge eksperten, «Akademik Boris Petrov har flere antenner enn vanlige skip, den ser ut til å ha stor kapasitet på sensorer og vinsjer.» «Den har utstyr som beviser at den egner seg for andre aktiviteter enn vitenskap», mener Ulriksen.

Ifølge Dagbladet ga norske myndigheter tillatelse til at det russiske skipet Akademik Sergey Vavilov kan forske på norsk sokkel fra 26. august til 22. oktober.

Sjøforsvarshøgskolens forsker Ina Holst Pedersen Kvam bemerket at det samme skipet gjennomførte et forskningsoppdrag i Østersjøen i juni. På det tidspunktet begynte midlertidig «vedlikehold» av Nord Stream-gassrørledningen gjennom Russland. I sammenheng med senere eksplosjoner er dette en tilfeldighet som ikke vekker tillit understreket hun.

Ifølge henne bærer blant annet akademiker Sergei Vavilov nedsenkbare kjøretøyer som kan plassere avlytting eller sabotasjeapparater på bakken.

Ifølge analysen til dagsavisen Aftenposten har ni russiske forskningsfartøy vært til stede i Østersjøen og Nordsjøen siden juni. En av dem var Akademik Trioshnikov, som seilte nær Bornholm i juni og september og også anløp Kaliningrad.

Etter lekkasjer i Nord Stream-gassrørledningene, sannsynligvis forårsaket av sabotasje, økte den norske regjeringen sikkerhetsvarslene rundt energiinfrastruktur. Beskyttelse av olje- og gassplattformer inkluderte blant annet hæren.

Les også: Morawiecki: Vi vil at et tonn kull skal koste opptil PLN 2000 zloty

PAP/mt

You may also like

Leave a Comment