Home » Norge skal tilbake til budsjettdisiplin i 2022

Norge skal tilbake til budsjettdisiplin i 2022

by Thure Lindhardt

«Krisen er over«: Etter to år med massive utstrømmer fra sitt suverene formuesfond, vil Norge gjenoppta budsjettdisiplinen i 2022 for å dempe de økonomiske konsekvensene av pandemien, ifølge budsjettforslaget som ble presentert tirsdag.

Sentrum-høyre-regjeringen, som ble beseiret i parlamentsvalget i september, ønsker å trekke 322,4 milliarder kroner (32,5 milliarder euro) fra sitt statlige fond i sitt siste økonomiske utkast før maktoverføringen. Dette fondet, det største i verden, veide tirsdag 11,451 milliarder kroner.

Det ville sette den norske stat i trøbbel igjen, da dette ville tilsvare 2,6 % av totalverdien av ullstrømpene ved inngangen til året, som er under maksgrensen på 3 % tillatt i normal tid. For å takle de økonomiske konsekvensene av helsekrisen hadde Oslo trukket 3,6 % av fondet i 2020 og 2021, et smutthull som er tillatt i unntakstilfeller.

«Gjenåpningen av selskapet har gitt norsk økonomi et kraftig løftDet melder det norske finansdepartementet i en melding. «Den økonomiske krisen er over«la han til, og la merke til at selskaper nå til og med ser»Flaskehalser»På grunn av vanskeligheter med å rekruttere nok fagarbeidere.

«Alle indikatorer er grønne»

Norsk økonomi, som allerede har kommet tilbake til nivåene før krisen, forventes å vokse med ytterligere 3,8 % neste år, ifølge regjeringens prognoser, etter 3,9 % i år og en nedgang på 2,5 % i 2020. Alle indikatorer er i hans opinion green: sysselsettingen øker og arbeidsledigheten faller.

I lys av oppgangen begynte Norges Bank allerede å heve styringsrenten fra 0 % til 0,25 % forrige måned og varslet at den vil fortsette denne innstrammingen i de kommende månedene.

Denne varslede tilbakegangen til budsjettdisiplin kommer mens den konservative Erna Solbergs regjering forbereder seg på å overlate til venstreopposisjonen, som vant stortingsvalget 13. september.

Den nye regjeringen, bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet (Agrar), legges fram torsdag. Minoritet i parlamentet, han burde endre budsjettforslaget som forgjengeren har etterlatt seg.

You may also like

Leave a Comment