Home » Norge: Statsminister Solberg har innrømmet at hun mislyktes i stortingsvalget

Norge: Statsminister Solberg har innrømmet at hun mislyktes i stortingsvalget

by Thure Lindhardt

Den norske statsministeren Erna Solberg i Høyre, som har regjert i åtte år, gratulerte Jonas Gahr Store, leder i Arbeiderpartiet, med seieren i stortingsvalget mandag. Han begynte med å danne en koalisjonsregjering.

I en tale etter valget varslet statsminister Solberg at hun ville gå over til opposisjonen. Til gjengjeld varslet Store oppstart av arbeidet med å danne regjering og valgte Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti som samarbeidspartnere. – Vi ønsker et mer rettferdig Norge for alle, sa han.

Ifølge de foreløpige resultatene offentliggjort tirsdag av det norske valgdirektoratet etter en omregning på 99,6 prosent. Arbeiderpartiet fikk 26,4 prosent og Senterpartiet 13,6 prosent. og Sosialistisk Venstreparti 7,5 prosent. Det betyr at disse partiene har 89 mandater, det vil si flertall i Stortinget med 169 seter.

Høyre fikk bare 20,5 prosent av stemmene. Stemmer (36 mandater) med 4,7 prosentpoeng. mindre enn ved valget i 2017. Fremskrittspartiet, som støtter dem, og 11,7 prosent. (21 mandater), som er en nedgang på 3,7 prosentpoeng.

Ifølge eksperter vant venstrefløyen valget med løftet om å takle sosiale ulikheter. Arbeiderpartiet varslet 40 aksjoner i løpet av de første 100 dagene av styre. Det konservative partiet koblet derimot velgerne til koronaviruspandemikrisen, nedleggelsen av landet og økende arbeidsledighet.

Blant de mindre politiske kreftene fikk det revolusjonære marxistiske røde partiet, som tidligere hadde ett medlem i parlamentet, 4,7 prosent av stemmene. Stemmer og 8 seter. Eierstatus ble også økt av De Grønne (3,8% og 3 seter), selv om dette partiets meningsmålinger ga mer støtte.

Kun 3 mandater (5 færre) i parlamentet ble vunnet av Kristelig Folkeparti, som styrte Norge sammen med Høyre.

Ikke uventet fikk en nylig dannet lokalgruppe fra Nord-Norge kalt Fokus på pasienten mandat til å fremme bedre tilgang til helsetjenester i sitt område.

Valgdeltakelsen ved stortingsvalget var 76,6 %. Nordmennene kunne tidligstemme.

You may also like

Leave a Comment