Home » Norges BNP-vekst er raskere enn forventet

Norges BNP-vekst er raskere enn forventet

by Thure Lindhardt

Foto av Gwladys Fouche (Reuters / Scanpix)

den viktigste BNP-indikatoren i landet som ikke tar hensyn til landets oljeproduksjonssektor i 2020. vokste 1,9 prosent i kvartalet. Det går raskere enn forventet. Det antas at dette kan få landets sentralbank til å heve grunnrenten.

Økonomer spurt av Bloomberg ventet en gjennomsnittlig vekst på 1,3 prosent. En Reuters-undersøkelse blant økonomer fant et gjennomsnitt på 1,2%.

Gjennom 2020 falt Norges fastlandsøkonomi med 2,5 %, godt under nedgangen på 3,5 % som forventet av landets sentralbank. Dette er et betydelig bedre resultat enn nabolandet eurosonen, som vil trekke 6,8 % i fjor.

Til sammenligning vil Litauens BNP nå 0,9 % i 2020 ifølge foreløpige data.

Ifølge Paalo Sletten, økonom i Statistisk sentralbyrå, er dette den dårligste årlige utviklingen i landets økonomi siden 1970-tallet. begynte å måle og forventes å begynne i 1945.

Den norske kronen styrket seg litt fra NOK 10,3043 til NOK 10,2981 / Eur etter at dataene ble publisert.

Grunnlønn Norma

Norges økonomi stabiliserer seg på 1,3 billioner, noe som gjør den til verdens største. USD suverent formuesfond. Som et resultat forventer økonomer at landets sentralbank blir den første i rike land som hever styringsrentene.

Offisielt spår banken selv at dette vil skje i 2022. På begynnelsen av året, gitt de økonomiske indikatorene, vurderer imidlertid enkelte økonomer at banken kan ta slike grep mot slutten av året.

Bloomberg siterte økonom Johanna Jeansson som sa at dette bør gjøres i desember. Christopher Kjaer Lomholt, sjefanalytiker i Danske Bank, spår at det vil skje i september.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. kilder

Rayti kommenterer

You may also like

Leave a Comment