Home » Norsk pris for midlertidig generalsekretær i Kirkenes Verdensråd

Norsk pris for midlertidig generalsekretær i Kirkenes Verdensråd

by Thure Lindhardt

Rumensk prest og teolog ortodoks teolog, fungerende generalsekretær for Kirkenes Verdensråd (WCC) – P. prof. Ioan Sauca vant «Brobyggerprisen» i Oslo. Denne prisen for hans «aktiviteter for sosial velvære i verden» ble gitt til ham av juryen til «14. august-komiteen Norge» i samarbeid med Nobels Fredssenter i hovedstaden i landet. Med seg gikk prisene til generalsekretæren i Islamic World League, Mohhamad Bin Abdulkari Al-Issa, og den tidligere norske overrabbineren Michael Melchior fra Religious Peace Initiative.

Takk fru prof. Sauca fremhevet de ulike innsatsene til WCC for å fremme dialog mellom kirker og religioner. «Vi er klar over at nesten alle verdens største utfordringer har en interreligiøs dimensjon,» sa prismottakeren. Han forsikret: «Uansett om det handler om internasjonale anliggender, miljø, global økonomisk rettferdighet, kvinners og barns rettigheter, rasisme, flyktningers behov eller til slutt oppgaven med teologisk opplæring i våre kirker, prøver vi å ta vare på oss.» tar hensyn til den nåværende interreligiøse virkeligheten”.

dialog og interreligiøst samarbeid er en forutsetning for en felles konfliktløsning, utarbeidelse av forebyggende tiltak for å opprettholde fred, «samt fredens forankring i folkets hjerter» – understreket teologen og innrømmet: «Vi kan ikke late som om veien av de interreligiøse» Religiøs dialog, interreligiøst samarbeid og fredsbygging er enkelt,» la han til,» vi må svare på Guds kall og det er ingen annen utvei. «

NS. Ioan Sauca er den første ortodokse generalsekretæren i WCC. Han ble født 10. april 1956 i Valea Mare i Banat i det vestlige Romania. Han fullførte et ortodoks teologisk seminar i nærliggende Caransebeş og studerte deretter teologi i Sibiu (Sibiu) og Bucuresti. 1984-85 var han stipendiat ved Ecumenical Institute of the WCC i Bossey nær Genève og mottok sin doktorgrad i 1987 fra University of Birmingham.

Etter de politiske endringene i Romania (1989-90) ble p. Sauca ordinert til diakon og deretter til prest. Fra 1990 ledet han kirkekommunikasjonskontoret til den rumensk-ortodokse kirke. I 1998 ble han professor ved Bossey Institute, fra 2001 var han direktør for det. Før det, siden 1994, hadde han ulike lederstillinger i RK. Fra 2014 var han visegeneralsekretær for WCC, og da tidligere sekretær Dr. Dagen etter overtok Sauca sine oppgaver som midlertidig generalsekretær.

Kirkenes Verdensråd, med base i Genève, ble grunnlagt i 1948. Den forener for tiden rundt 350 protestantiske, ortodokse, anglikanske, østkristne og gammelkatolske kirker fra over 120 land med totalt nesten 550 millioner troende. Den katolske kirke er ikke medlem av rådet, men har jobbet tett med det siden 1965.

Kjære leser,
vi er glade for at du besøker portalen vår. Vi er her for deg!
Hver dag publiserer vi den viktigste informasjonen om kirkens liv i Polen og i verden. Men uten din hjelp blir denne oppgaven mer og mer vanskelig.
Derfor ber vi deg om Støtte for eKAI.pl-portalen gjennom Patronite-nettstedet.
Takket være deg kan vi utføre oppdraget vårt. Finne ut mer her.

You may also like

Leave a Comment