Home » Norske kvinner bøtelagt for å bruke shorts

Norske kvinner bøtelagt for å bruke shorts

by Thure Lindhardt
Norske idrettskretser og kommentatorer ble rasende over bøtene som europeiske idrettsforbund har ilagt strandhåndballspillere som brøt regelverket ved å gi opp å spille i bikini. Faktisk foretrakk nordmenn å gå i truser fremfor den obligatoriske bikinien.

«Slike macho-visjoner om kvinner hører hjemme i en annen tid»Tirsdag raste en norsk regionavis i sin lederartikkel.

«Det burde ikke være et problem i 2021», la presidenten i Norges volleyballforbund Eirik Sørdahl til NTB.

Spørsmålet om antrekk har opptatt strandidrettskretser i årevis, der spillere finner bikinier nedverdigende eller upraktiske.

Regelverket inkluderer «skreddersydde og høysnittede» bikinier

Hvis sandvolleyballspillere ikke lenger har pålagt å bruke bikini siden 2012, gir regelverket til Det internasjonale håndballforbundet at «spillerne må bruke bikinitruser (…) med midje og hakk». Det står til og med det «Sidene kan ikke være mer enn 10 cm brede».

Menn kan bruke shorts 10 cm over kneet, «så lenge de ikke er for brede». En talskvinne for det internasjonale håndballforbundet Jessica Rockstroh sa at hun ikke kjente til årsakene til reglene og at forbundet ville gjennomgå dem internt. «Vi vet at andre nasjoner, spesielt i Sør-Amerika, liker å spille i bikini» hun forklarte det New York Times.

Hvis du «Forpliktet til å fremme dette emnet i interessen til medlemsforeningene», den Europeisk føderasjon Håndball kranglet «at en regelendring kun kan skje på nivå med IHF (det internasjonale forbundet, red.anm.)«.

«Det er latterlig»

Den norske kultur- og likestillingsministeren Abid Raja, med ansvar for idrettsspørsmål, protesterte mandag mot boten.
«Det er helt latterlig»tvitret han. «Feil at holdningsendringer kreves i den internasjonale macho og konservative sportens verden.»

Den enorme tennismesteren Martina Navratilova kommenterte «Det er latterlig».

I forkant av EM tok Norge kontakt med det europeiske forbundet for å be om tillatelse til å spille i shorts, men fikk kun beskjed om at brudd på regelverket kunne gi bot.

Etter å ha fulgt reglene for det meste av mesterskapet, bestemte nordmennene seg for å spille sin siste kamp, ​​som gjaldt bronsemedaljen, i shorts.

Det norske håndballforbundet hadde allerede i 2006 understreket i et brev til det internasjonale forbundet at bikinikravet ikke tar hensyn til enkelte lands kulturer og kan sette de som ikke vil avsløre kroppen så mye i flau. I april i år la nordmennene saken tilbake på bordet på et møte i Det europeiske håndballforbundet, og forbundet satte den på dagsorden for et fremtidig møte i november, etter OL.

Martine Welfler, som har på seg det norske lagets nr. 4-trøye, forklarer at mange spillere i Norge ikke ønsker å spille på landslaget fordi de er ukomfortable i bikini (i konkurranser kan de spille i shorts) og er slitne i slanke antrekk for å være. sett på.

Utover sexistiske klisjeer, et politisk spørsmål

I februar 2021 nektet tyske sandvolleyballspillere å delta i en turnering i Doha, Qatar, Katara Cup, som tillot dem å bruke badedrakter fra den 8. «For å respektere den lokale kulturen og tradisjonen, med full støtte fra utøverne, forventes alle deltakende kvinnelag å ha på seg en kortermet T-skjorte som bæres under den offisielle dametoppen i turneringen og i knelengde shorts, under trening og i kvinnenes antrekk«Sier artikkel 10 i teksten tilgjengelig på nettet, ifølge Agence France Presse.

(Anmeldelse: Terran «Qatar: Tyske spillere nekter å spille uten bikini»

Dette bringer frem spørsmålet om hyperseksualisering av kvinnekroppen. Faktisk vil ingen bli sjokkert over å se en mann uten skjorte, men vi vil si det samme for en kvinne. Alt er sagt i denne parodien på amerikanske komikere!

Hvorfor bikinien for strandsport?

Sandvolleyball ble født på strendene i Santa Monica, California på 1920-tallet, i 1992 i Barcelona som en olympisk demonstrasjonssport og i 1996 i Atlanta som en olympisk idrett i seg selv. Litt etter litt ble det hevet stemmer som fordømte spillernes bikini, et antrekk som dukket opp fra «strandkulturen» innen sandvolleyball.

I 2012, for å respektere den «kulturelle og/eller religiøse troen» i visse land, godkjente Det internasjonale volleyballforbundet en første utvidelse av antrekkene. «Det pleide å være to forskjellige drakter for spillere, en badedrakt i ett stykke eller bikinibukse som ikke skulle overstige en maksimal sidebredde på 7 cm, mens heldrakter kunne brukes under bikinien i kaldt vær. Nå er det tre til. » avgjørelser», indikerer forekomsten.

I henhold til gjeldende kleskode for FIVB er disse alternativene som følger: kombinasjonen av shorts / ermeløs T-skjorte, eller Bermuda-shorts / T-skjorte med ermer, eller lange leggings / T-skjorte med ermer opp til håndleddene. Den andre grunnen til et litt mer dekkende antrekk er temperaturene, som må være under 15 °C.

You may also like

Leave a Comment