Home » Nowy Sącz tar imot delegasjoner fra vennskapsbyer. Det er ingen representanter for sverd | Nowy Sącz, vennskapsbyer, besøk, president, Ludomir Handzel

Nowy Sącz tar imot delegasjoner fra vennskapsbyer. Det er ingen representanter for sverd | Nowy Sącz, vennskapsbyer, besøk, president, Ludomir Handzel

by Erlend Loe

Delegasjoner fra partnerbyene: Prešov, Stara Lubovna (Slovakia), Kiskunhalas (Ungarn), Netanya (Israel), Stryja (Ukraina), Trakai (Litauen), Narvik (Norge), byene Tropea (Italia), samt Elblaga og Tarnow starter fredag ​​i Nowy Sącz. Hedersgjesten er også datteren til general Władysław Anders – Anna Maria Anders, polsk ambassadør i Italia. Hun er ledsaget av sønnen til en Sessie Anna Kurdziel fasetterRådgiver ved Republikken Polens ambassade i Roma.

I går ble representantene for de ovennevnte byene seremonielt mottatt i representantsalen til Nowy Sącz rådhus av byadministrasjonen ledet av ordføreren Ludomir Handzl, Byrådsleder Dr. Krzysztof Gluc og blant andre rådmenn fra Nowy Sącz.

Gjestene ble ønsket velkommen av verten – president Handzel, samt bystyrets leder. Presidenten henvendte seg til gjestene som hedret Nowy Sącz med deres tilstedeværelse og takket dem for å representere landene deres i byen vår. Han snakket også om hva han hadde drevet med, bygget og gjenoppbygd i Nowy Sącz i en årrekke da han styrte byen. Han understreket at byen opplever en investeringsboom, blant annet innen veibygging.

I går kunne representanter for tvillingbyene med egne øyne se hvor mye som foregår i Nowy Sącz. De så blant annet det nye Sandecja stadion under bygging ved ul. Kilińskiego, revitaliserte ungdomspalasset og besøkte byen. Lørdag kveld storkoste noen representanter for vennskapsbyer seg i amfiet i Strzelecki Park under en konsert med Feel-bandet.

Bystyrets leder, Dr. Krzysztof Głuc, ønsket velkommen til delegasjonene fra vennskapsbyene som hadde ankommet og understreket at det var en ære for kommunen og innbyggerne å ønske dem velkommen. Han ønsket deg et hyggelig opphold i byen vår.

Bystyret henvendte seg også til representantene for samarbeidsbyene Leszek Zegzda, leder av komiteen for kultur, kunst og samarbeid med partnerbyer i rådhuset i Nowy Sącz. Styreleder Zegzda snakket om viktigheten av samarbeid mellom byer. Han nevnte at han var heldig, han var vitne til dannelsen av lokale selvstyrer i det frie Polen. Han sa at i de første årene av moderne selvstyre var muligheten til å fritt krysse grensen og besøke andre land en stor begivenhet den gang – et snev av frihet.

– De første årene med samarbeid mellom vennskapsbyene var utrolig dynamiske og vakre – understreket byråd Leszek Zegzda. – Vi møttes veldig intensivt. Så bleknet den første entusiasmen. Vi er vant til frihet. Så kom pandemien, og nå har krigen i Ukraina og våre naturlige kontakter lagt seg. Vi kommer tilbake i dag. Herr president, takk for dette initiativet, for at du inviterte alle våre partnerbyer. For å møte oss.

Formannen for komiteen for kultur, kunst og samarbeid med søsterbyer understreket at det etter dette besøket utvilsomt kan forventes hyppigere ungdomsmøter og fruktbare kultur-, idretts- og utdanningsutvekslinger.

– Å krysse grenser skaper fred og orden mellom mennesker – la Zegzda til. – Takk fra partnerbyene for at du villig takket ja til invitasjonen vår.

Deretter snakket hun på tre språk – engelsk, italiensk og polsk Anna Maria Anders, Polsk ambassadør i Italia og San Marino, datter av general Władysław Anders.

– Dette er mitt første besøk i denne vakre byen. Jeg er her takket være venninnen min Anna Kurdziel som fortalte meg mye om Nowy Sącz. Jeg er glad for at jeg kunne takke ja til denne invitasjonen, sa ambassadør Anna Maria Anders. – Mine damer og herrer, vi er glade for å være sammen.

Ambassadøren understreket at hun var imponert over dette besøket. Hun takket også for de vakre blomstene hun hadde mottatt fra kommunen og formannen for Nowy Sącz bystyre.

De kommenterte også bl.a Oleg KanivezOrdfører i vennskapsbyen Stryi i Ukraina, takker president Handzel for hjelpen og støtten etter krigsutbruddet i Ukraina, og en representant fra Narvik i Norge.

«Takk for invitasjonen,» sa hun Randy Melgard, Direktør i Narvik kommune. – Arbeid og vennskap mellom landene våre, som er så kjære for oss, er veldig viktig, spesielt nå når vi ser hva som skjer i Europa og spesielt i Ukraina.

Representanten for Norge beklaget overfor president Ludomir Handzl at president Narvik ikke hadde kommet. Hun begrunnet hans fravær fra Nowy Sącz med presserende faglige oppgaver. Som hun nevnte vil Nowy Sącz være vertskap for byen Narvik ved første anledning. Samtidig inviterte hun innbyggerne i Nowy Sącz til å besøke denne vakre byen.

Dessverre manglet delegasjonen av vennskapsbyer (til tross for invitasjonen) representanter fra Tyskland, vennskapsbyen Schwerte, som, som vi husker, avbrøt vennlige kontakter med Nowy Sącz i 2020 inntil videre.

Det skjedde under den lokale regjeringens såkalte Charter of Family Rights. Vi vil minne om at resolusjonen ble vedtatt i et uttrykksfullt tempo og forårsaket enorm indignasjon fra rådmennene i to klubber: Koalicja Nowosądecka og Koalicja Obywatelska. Hvorfor? Beslutningen ble tatt før rådsmedlemmene i disse klubbene kom tilbake til styrerommet fra den annonserte pausen.

Selv om innholdet i den lokale regjeringens charter om familierettigheter ikke nevner LHBT-personer, støtter det per definisjon familier, som bare forstås som et forhold mellom en kvinne og en mann.

I mai 2020 mottok president Ludomir Handzel et brev fra ordføreren i Schwerte, Dimitrios Axourgos, som informerte verten til Nowy Sącz om suspensjonen av det tretti år lange samarbeidet mellom de to byene inntil videre. Årsaken til at det vennskapelige forholdet mellom de to byene ble avsluttet er at byen vår, ifølge ordfører Schwerte, er anerkjent av rådet som en LHBT-fri sone.

I dag kan delegasjoner fra tvillingbyer sees i amfiteatret i Strzelecki-parken under Larks International Children’s Song Festival. Festivalen starter klokken 17.

delegasjoner

Byer Prešov (Slovakia) med varaordfører Vladimír Feľbab
Byen Stara Ľubovňa (Slovakia) med ing. Jan Šidlovski
Byen Kiskunhalas (Ungarn) med byråd; Éva BOGNÁRNÉ NAGY og László Gyöngyi
Byen Netanya (Israel) med varaordfører Efraim Bulmash
Byen Stryi (Ukraina) med ordfører Oleg Kanivets
Byen Trakai (Litauen) med varaordfører Jonas Kietavičius
Narvik by (Norge) med direktør for kulturavdelingen til UM Randi Melgaard
Fra byen Tropea (Italia) rådmann Caterina Marzolo og rådmann Annunziata Pensabene
polske byer; Elbląg med ordfører Witold Wróblewski og Tarnow med varaordfører Tadeusz Kwiatkowski.

i.michalec@sadeczanin.info, foto: Iga Michalec.

You may also like

Leave a Comment