Home » Nyere forskning på bergartene på Mars avslører liv på den røde planeten

Nyere forskning på bergartene på Mars avslører liv på den røde planeten

by Thure Lindhardt

Temperaturen på Mars er ikke uutholdelig høy eller lav – noen regioner på planeten er ganske koselige og komfortable. Det er imidlertid nesten ikke flytende vann her, så det ser ikke ut til å være noe liv. Men nå har forskerne en veldig enkel forklaring på hvorfor dette kan ha skjedd: Mars er for liten.

Mars er 47 % mindre enn Jorden – planeten vår er nesten dobbelt så stor. Og nå mener forskere at størrelsen på den røde planeten bestemte dens tørke og ugjestmildhet til livet. Tyngdekraften på jorden er 2,66 ganger større enn på vår naboplanet.Mars.

Forskere har studert kaliumisotoper i 20 Mars-meteoritter. Dette er de eneste prøvene fra planeten Mars som vi kan nå og studere. De gir et innblikk i planetens historie. Den fant at Mars mistet mer flyktig materie enn Jorden i sin tidlige utvikling, men ikke så mye som månen eller asteroiden Vesta.

Det er ikke vanskelig å legge merke til at i henhold til denne indikatoren er disse himmellegemene arrangert nøyaktig slik de er i størrelse. Det meste av vannet er på jorden, veldig lite på Mars, og månen og Vesta er enda tørrere.

Forskere mener at Mars rett og slett er for liten til å holde på vannet som er nødvendig for at liv skal oppstå. Mindre planeter vil sannsynligvis være tørrere hele tiden. Dette betyr imidlertid ikke at Mars ikke kan bli skadet – størrelsen er sannsynligvis den viktigste faktoren for å forme planeten.

Kilde: https://www.pnas.org/content/118/39/e2101155118

You may also like

Leave a Comment