Home » Nyhetsoversikt: Lørdag-søndag 4-5 juni

Nyhetsoversikt: Lørdag-søndag 4-5 juni

by Gunnar Garfors

En oversikt over de viktigste nærings-, nasjonale og verdensnyhetene for lørdag og søndag 4.-5. Juni.

ØKONOMISKE NYHETER LAND OG VERDEN ——————————

Vi skal kontrollere inflasjonen og jeg håper det ikke vil være for langt fram i tid. Vi må gjøre det og vi kan gjøre det – sa visestatsminister og PiS-leder Jarosław Kaczyński under partikongressen lørdag. Han annonserte også støtte til folk som kanskje ikke kan varme opp hjemmene sine med kull.

Det handler om å hjelpe de som trenger støtte mest, for eksempel de som ikke tjener penger på å kjøpe kull; Beslutninger kan forberedes innen en måned, sa regjeringens talsmann Piotr Müller lørdag, og tolket PiS-president Jarosław Kaczyńskis tidligere kunngjøring.

Det trengs korrigeringer i boligpolitikken for å skape flere nye steder å bygge boliger; Tiltak for å støtte kommunesektoren på dette området må også styrkes, sa regjeringens talsmann Piotr Müller etter PiS-kongressen lørdag.

Ved å legge pant på boksene reduseres avfallsstrømmen av aluminium, en av de mest verdifulle sekundære råvarene, med 2/3; dette betyr tap på PLN 600 millioner for avfallssorteringsanlegg og kommersiell omsetning, hevder presidenten for RECAL Foundation, Jacek Wodzisławski.

EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni sa lørdag at EU-land kan bruke midler fra nasjonale utvinningsplaner for å øke kapasiteten til å bruke flytende LNG. Dette er en av måtene EU-landene blir uavhengige av russiske råvarer på.

Den første russiske banken går offisielt inn på markedet i det russisk-okkuperte territoriet Donetsk Oblast i Øst-Ukraina, kunngjorde rådgiver for Mariupol-ordfører Petro Andriushchenko lørdag.

Etter krigen i Ukraina kan ikke Tyskland lenger være avhengig av gass- og oljeimport fra Russland, sa landbruksminister Cem Özdemir i et intervju med dagsavisen Welt publisert lørdag. «Vi må aldri bli så avhengige at vi kan bli utpresset,» sa han.

Ukrainske eksportører vil spare titalls millioner dollar takket være EUs årelange suspensjon av tollsatser på ukrainske varer, sa Ukrainas statsminister Denys Shmyhal via Telegram lørdag.

Blue Origin, eid av den amerikanske milliardæren og Amazon-sjefen Jeff Bezos, lanserte lørdag sin femte turistflyvning til verdensrommet; Det var seks personer om bord på skipet, meldte Reuters. Den forrige flyvningen fant sted i mars.

Ann Turner Cook, kjent som «Gerbers barn», har dødd i byen Tampa, Florida, 95 år gammel, meldte AP lørdag. Bildet av Cook i spedbarnsalderen ble tatt i bruk som et varemerke for Gerber-selskapet i 1931 og har blitt gjenkjennelig over hele verden.

HENDELSER FRA LANDET —————————-

Aldri før har en regjering gjort så mye for Polen som vi har, vi må si det, jeg kunngjør mobiliseringen av PiS og hele United Right, vi starter en rundreise i landet – sa visestatsminister, PiS-president Jarosław Kaczyński under lørdagsmøtet, hvor han presenterte resultatene til gruppen og ga en kontrast til PO.

PO-sjef Donald Tusk er tilbake på turné neste uke; han vil besøke Nedre Schlesien på mandag, kunngjorde plattformens talsmann Jan Grabiec i et intervju med PAP. I tillegg til lederen av innbyggerplattformen, bør også andre politikere fra innbyggerplattformen og innbyggerkoalisjonen bli aktive.

Mer enn 2,2 tusen sterke rystelser ble registrert i driftsområdet til de polske kull- og kobbermalmgruvene i fjor. Sterke sjokk økte med 5,7 % fra år til år i kullgruver og over 10 % i kobberbassenget. – det er resultatet av gruvetilsynsdata.

Hvis det ble avholdt valg i dagene som kommer, kunne PiS og Kukiz’15 regne med 41,2 prosent. Godkjenning. 27,5 prosent vil gjerne stemme på innbyggerkoalisjonen. av respondentene – ifølge den siste undersøkelsen fra Estymator dla DoRzeczy studio.

Lederen for verdensrankingen, Iga Świątek, beseiret den amerikanske tennisspilleren Cori Gauff 6:1, 6:3 i finalen i Grand Slam-turneringen French Open. Dette er hennes andre triumf i Paris. Tidligere var det best i 2020.

ARRANGEMENTER I UTLANDET —————————-

Vi ødela eller deaktiverte minst en tredjedel av de russiske troppene som angrep Ukraina i februar; Dette er vår store seier, sa rådgiver for Ukrainas president Oleksiy Arestovych i et intervju med Deutsche Welle.

Minst fire mennesker er drept og 13 skadet av russisk bombing i Donbass det siste døgnet, sa Joint Force Operation Headquarters, ukrainske enheter som opererer øst i landet, søndag.

Russerne avfyrte raketter mot Kiev fra Tu-95 strategiske bombefly fra Kaspiske hav søndag morgen, meldte kommandoen til det ukrainske flyvåpenet.

I løpet av det siste døgnet har ukrainske tropper satt i gang et motangrep i Severodonetsk som sannsynligvis har svekket det operative momentumet tidligere opprettholdt av russiske styrker, rapporterte Storbritannias forsvarsdepartement søndag.

Nord-Korea avfyrte åtte kortdistanse ballistiske missiler i havet utenfor østkysten søndag, et døgn etter at Sør-Korea og USA fullførte sin første felles militærøvelse med et amerikansk luftfartsselskap på mer enn fire år.

Under lørdagens besøk til Borodzianka i Kiev-regionen, som var under beleiring i de tidlige stadiene av den russiske invasjonen, sa USAs ambassadør i Ukraina, Bridget Brink, at USA vil støtte en internasjonal etterforskning av krigsforbrytelser.

Ukrainas forsvarsminister Oleksiy Reznikov sa lørdag at det er vanskelig å forutsi når krigen med Russland vil ta slutt, men ifølge hans optimistiske spådommer kan det bli mot slutten av året. Han anslo at Russland fortsatt håper å ta over hele Ukraina.

Minst 50 mennesker, inkludert kvinner og barn, ble drept i et angrep på en katolsk kirke i delstaten Ondo, sørvest i Nigeria, søndag. Jeg ber for ofrene for dette angrepet, som ble smertefullt opplevd under den hellige messe, rapporterte pave Frans, sitert av Reuters-byrået.

Russiske tropper konsentrerer styrkene sine om å fortsette offensiven mot Slavyansk, vurderte generalstaben til den ukrainske hæren i en pressemelding søndag kveld. Slavyansk, en by i Donetsk-regionen, regnes som en av Russlands beste destinasjoner i Donbass.

Man kan snakke om begynnelsen på en epidemi i denne russisk-kontrollerte byen ved Azovhavet, sa rådgiveren til borgermesteren i Mariupol, Petro Andriushchenko, søndag. Søppel råtner i gatene, la han til, og forurensning kan være forårsaket av provisorisk graving.

Tre mennesker ble drept og minst 11 såret i et skyting lørdag kveld i en travel gate med barer og restauranter i Philadelphia, øst i USA. Politiet leter fortsatt etter gjerningsmennene.

Et lite privatfly fløy ved et uhell inn i et lukket luftrom nær USAs president Joe Bidens feriehus i Delaware på lørdag, noe som førte til en evakuering av politikeren og hans kone i siste øyeblikk, rapporterte Det hvite hus og Secret Service, sitert av AP. (PAP-butikker)

pr /

You may also like

Leave a Comment