Home » Nyhetssammendrag: Lørdag – søndag 22.-23 oktober

Nyhetssammendrag: Lørdag – søndag 22.-23 oktober

by Gunnar Garfors

Oppsummering av de viktigste økonomiske, innenlandske og verdensnyhetene for lørdag og søndag 22.-23. Oktober.

LAND- OG VERDENNYHETER———

Vi er i ferd med å velge en utenlandsk partner for byggingen av det første atomkraftverket i Polen som en del av et regjeringsprogram – sa visestatsminister, statsminister Jacek Sasin søndag i Washington etter et møte med USAs energiminister Jennifer Granholm . Det er en «veldig god sjanse» for at det blir den amerikanske gruppen Westinghouse – la han til.

Det er planlagt å integrere statlige korninnkjøpsselskaper, sa PiS-president Jarosław Kaczyński på sitt søndagsmøte med innbyggerne i Zamość. Han la til at hovedkontoret til selskapet etablert på denne måten vil være i Zamość.

Ifølge BFGs svar på PAPs spørsmål vil Bankgarantifondet ikke tilby valutakonvertering av CHF-lån til Getin Noble Banks kunder.

PKP Intercity planlegger å kunngjøre et anbud for kjøp av 300 nye vogner med opsjoner for levering av ytterligere 150 innen utgangen av dette året, sa pressekontoret til jernbaneselskapet PAP.

Kull importeres til polske havner fra hele verden basert på bestillinger av sertifisert kvalitetskull. Kvaliteten på dette kullet vil bli kontrollert tre ganger – sa statsminister Mateusz Morawiecki under lørdagens konferanse i Gdańsk. Han la til at det importerte kullet er sertifisert og av høy kvalitet.

Som et resultat av den russiske invasjonen, 90 prosent kapasitet av ukrainsk vindenergi og ca 45-50 prosent. av solenergikapasiteten er ute av drift, kunngjorde Ukrainas energiminister Herman Halushchenko søndag.

Et kraftverk i Lutsk, vest i Ukraina, som var målet for et russisk missilangrep lørdag morgen, ble faktisk ødelagt og reparasjoner er ikke mulig foreløpig, sa byens ordfører, Ihor Polishchuk.

G7 fordømte Russlands kidnapping av ledelsen av atomkraftverket i Zaporozhye og ba om umiddelbar tilbakeføring av full kontroll over anlegget til Ukraina.

Tidligere administrerende direktør for turbinprodusenten Motor Sich Vyacheslav Boguslav ble arrestert i Zaporozhye.

Dietrich Mateschitz døde lørdag etter kort tids sykdom i en alder av 78 år. Mateschitz regnes som den rikeste østerrikeren og var også eier av Formel 1-laget Red Bull Racing.

Den iranske hackergruppen Black Reward har vellykket hacket seg inn i det interne e-postsystemet til et iransk atomrelatert selskap. Dokumentene gikk på nettet lørdag, etter at ultimatumet gruppen hadde gitt til myndighetene i Teheran gikk ut på å løslate politiske fanger og demonstranter arrestert under de pågående demonstrasjonene i Den islamske republikken.

Romania vil levere 235 MW elektrisitet til Moldova på grunn av mangel som følge av en drastisk reduksjon i elektrisitetsoverføringen fra Cuciurgan-kraftverket i russisk-kontrollerte Transnistria. Energi importert fra Romania skal mates inn i nettet i høye perioder, sa Moldovas visestatsminister Andrei Spinu.

Port of Antwerpen – Brugge, som administrerer havnene i Antwerpen og Brugge, vil øke sine rater med 9,94 prosent fra neste år, sa selskapet i en uttalelse til media. Dette er den største økningen i historien til begge havnene, bemerker Gazet van Antwerpen.

HENDELSER FRA LANDET ———————-

Ifølge en meningsmåling bestilt av Rzeczpospolita publisert på avisens nettside søndag, ønsker ikke polakkene flere reformer fra Ziobro dersom de blokkerer EU-midler.

Bare det å ha full immunitet gjør at noen som har det kan føle seg ustraffet, ikke føler et piskeslag over seg selv – mener Paweł Kukiz. Han kunngjorde at hvis PiS presenterte et prosjekt for å oppheve immunitet, ville partiet hans støtte et slikt prosjekt.

En milepæl i reformen av primærhelsevesenet har blitt et faktum, sa helseminister Adam Niedzielski lørdag, med henvisning til signeringen av den første kontrakten for å tilby koordinerte omsorgstjenester i POZ.

Lover for strengere straffer for spionasje er på plass; avgjørelsen om hvordan vi skal gå frem nå ligger hos marskalken av Sejm, sa visejustisminister Marcin Warchoł til PAP.

Jeg har en stor appell til alle mesterledere om å slutte å krangle, for bare en felles demokratisk liste maksimerer sjansene for å vinne, sa Barbara Nowacka på Polish Initiative Congress. Hos Civic Coalition tror vi kjærlighet er sterkere enn hat, la Donald Tusk til.

HENDELSER FRA UTLANDET ———————-

Xi Jinping brøt med den uskrevne normen og forble generalsekretær for det kinesiske kommunistpartiet (KKP) og den sentrale militærkommisjonen, som fører tilsyn med den kinesiske hæren. Han forfremmet sine lojale tilhengere til toppen av partiet.

Den nye sammensetningen av det kinesiske kommunistpartiets (KKP) topporganer, kunngjort søndag, viser generalsekretær Xi Jinpings fullstendige dominans, vurderer kommentatorer. Økende retorikk mot Taiwan og Kinas partnerskap med Russland er en grunn til bekymring.

Den 20. kongressen til det regjerende kinesiske kommunistpartiet (KKP) er avsluttet i Beijing, som eksperter sier vil ytterligere styrke makten til statsoverhode Xi Jinping. Mediene påpekte at tidligere president Hu Jintao, som så svak ut, ble tatt ut av salen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sa i et intervju med de kanadiske kanalene CTV og CBC at samtaler med Russland er mulig dersom Ukrainas territorielle integritet går tilbake til den formen som er anerkjent av det internasjonale samfunnet, altså til 1991-grensene.

Ukrainske styrker fortsetter å flytte frontlinjen sør i landet, og det russiske militæret styrker sine posisjoner på venstre bredd av Dnepr etter at Natalia Humeniuk, en talskvinne for Ukrainas sørlige operasjonskommando, ble evakuert fra høyre bredd. sa søndag.

Den tidligere britiske finansministeren Rishi Sunak kunngjorde offisielt søndag at han ville stille som leder for det konservative partiet. Det nye statsoverhodet vil også overta stillingen som statsminister i landet. Sunak har allerede nådd den nødvendige terskelen for støtte for å stille i valget.

De to viktigste utfordrerne til ledelsen av Storbritannias konservative parti – eks-statsminister Boris Johnson og eks-finanssekretær i hans kabinett Rishi Sunak – skulle møtes i hemmelighet for å sluttføre en avtale, rapporterte britiske medier lørdag kveld.

Giorgia Melonis regjering ble tatt i ed i presidentpalasset i Roma lørdag. Hun er den første kvinnelige statsministeren i Italias historie. Kabinettet hennes ble dannet mindre enn en måned etter stortingsvalget vunnet av sentrum-høyre-blokken ledet av partiet Meloni – Italian Brothers.

Hovedanklageren i Lisboa har åpnet en etterforskning av en korrupsjonsskandale som involverer politikere fra de to største portugisiske politiske gruppene, sosialistene (PS) og sosialdemokratene (PSD); Minst to medlemmer av regjeringen er blant de mistenkte, meldte CNN Portugal lørdag. (PAP-virksomhet)

pr/

You may also like

Leave a Comment