Home » Nyhetssammendrag: Lørdag – søndag 30. april – 1. mai

Nyhetssammendrag: Lørdag – søndag 30. april – 1. mai

by Gunnar Garfors

En oversikt over de viktigste nærings-, nasjonale og verdensnyhetene fra lørdag og søndag 30. april – 1. mai.

ØKONOMISKE NYHETER LAND OG VERDEN ——————————

Vi legger til grunn et større underskudd, 4,3 prosent. Underskudd for hele sektoren – sa visefinansminister Artur Soboń lørdag da han ble spurt om endringer i årets budsjett. «I dag er vi i en posisjon til å finansiere dette underskuddet på en ryddig måte,» forsikret visestatssekretæren til RMF FM.

Den europeiske union vil foreslå et totalforbud mot russisk oljeimport innen utgangen av 2022; Inntil da vil restriksjoner gradvis bli implementert, rapporterte nyhetsbyrået Bloomberg lørdag, med henvisning til anonyme EU-kilder.

Den føderale regjeringen støtter europeiske planer om å forby import av russisk olje. Under foreløpige samtaler om den sjette sanksjonspakken bestemte Berlin seg for å innføre embargoen, erfarte databeskyttelsesmyndigheten fra EU-diplomater. Landet har redusert sin energiavhengighet av Russland betydelig. Ungarn, Østerrike, Slovakia, Spania, Italia og Hellas holder fortsatt tilbake oljeembargoen, melder dpa.

Som annonsert ble den polsk-litauiske gassrørledningen GIPL satt i drift søndag. «I henhold til planen skal gass strømme fra Litauen til Polen fra og med i dag», skrev klima- og miljøminister Anna Moskva på Twitter.

Vi håper at regelverket som regulerer fjernarbeid trer i kraft tidlig i september, sa visefamilieminister Stanisław Szwed til PAP. Arbeidsgiver skal ifølge utkastet ikke kunne nekte fjernarbeid blant annet til foreldre som oppdrar et barn opp til 4 år.

I forbindelse med sluttoppgjør av kjøpstransaksjonen 99,975 prosent. av aksjer i Przedsiębiorstwo Górniczego Silesia vil vises i den konsoliderte årsrapporten til Bumech for 2021 PLN 284 millioner i kategorien «Andre driftsinntekter».

Som et resultat av ulykker ved Zofiówka- og Pniówek-gruvene vil Jastrzębska Spółka Węglowa redusere kullproduksjonen med rundt 400 000 tonn innen utgangen av 2022. Volum.

Marek Goliszewski, grunnlegger og president for Business Center Club, døde lørdag i en alder av 69. Informasjon om hans død ble publisert på organisasjonens hjemmeside: Lørdag døde Marek Goliszewski, grunnlegger og president for Business Center Club, 69 år gammel. Informasjon om hans død ble publisert på organisasjonens hjemmeside.

Deltakelse i den russiske aggresjonen mot Ukraina har radikalt forverret situasjonen til den hviterussiske økonomien. Myndighetene i Minsk vil ikke kunne kompensere for de enorme økonomiske tapene som vil resultere blant annet før kollapsen i eksporten til EU og forsvinningen av det ukrainske salgsmarkedet – dommer Kamil Kłysiński fra OSW.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa til EUs utenriksminister Josep Borrel at den neste sanksjonspakken mot Russland må inneholde en oljeembargo. Han rapporterte på Twitter om samtalen med EUs høye representant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk søndag.

Gasslagrene i Tyskland fylles sakte opp igjen. Ifølge Økonomidepartementet er de 34,32 prosent besatt, og trenden er stigende, meldte ARD søndag.

HENDELSER FRA LANDET —————————-

Fremtiden for samarbeid innen EU, situasjonen i Ukraina, midler til Polen fra EU-budsjettet og unionens støtte til å hjelpe flyktninger fra Ukraina – dette var temaene for søndagens samtaler mellom statsminister Mateusz Morawiecki og lederen av EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen.

– Vi står skulder ved skulder med Ukraina, vi står sammen med våre NATO-allierte, sa Nancy Pelosi, president i USAs Representantenes hus, i Rzeszów søndag. Hun understreket at USA fortsatte å samarbeide med Polen for å hjelpe Ukraina.

Jeg håper at sunn fornuft vil seire, jeg er tilhenger av en avtale, men det betyr ikke at en avtale er mulig til prisen av kostnadene for Polen og Polen – sa justisminister Zbigniew Ziobro søndag. Vil vi skilles med PiS? Jeg håper ikke – la han til. I den første sendingen av polsk radio refererte Ziobro til ordene til nestleder i Sejm og PiS-klubbleder Ryszard Terlecki, som sa i forhold til Solidarność Polen: «Han vet ikke om det er høyre flanke, mer en dum flanke» .

Det første alternativet vil alltid være et felles valg med partiet Lov og rettferdighet, men vi vil også forberede oss på en uavhengig start – sa Zbigniew Ziobro, justisminister og formann i Solidaritet Polen søndag.

Under mottoet «Fred, arbeid, sikkerhet» marsjerte Linke og OPZZ gjennom hovedstaden på mai-paraden. De sendte også inn begjæringer til statsminister Mateusz Morawiecki med arbeiderkrav, inkludert beskyttelse mot oppsigelse for fagforeningsfolk.

Det er et prosjekt på nettsiden til Government Legislative Center for å endre lærercharteret, som har som mål å forenkle og avbyråkratisere systemet for læreropprykk og sikre høyere lønn for lærere som kommer inn på skolen.

Hvis det var Sejm-valg på søndag, kunne Lov og rettferdighet ventet 38,4 prosent. 27 prosent ville stemme på innbyggerkoalisjonen. Respondenter og til venstre – 10,5 prosent. – Resultater av den siste undersøkelsen fra Studio Estymator for DoRzeczy.pl.

ARRANGEMENT I UTLANDET —————————-

Under invasjonen av Ukraina gjennomfører nå russiske tropper kampoperasjoner med sikte på å nå den administrative grensen til Kherson-oblasten, vurderer generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina i en pressemelding publisert søndag kveld.

Ukraina forventer EU-ledere under Det europeiske råd i juni i år. vil gå med på å gi Kiev EU-kandidatstatus, sa Olha Stefaniszyn, nestleder for den ukrainske regjeringen, lørdag, som sitert av nyhetsportalen RBK.

Det siste døgnet skjøt det ukrainske luftvernsystemet ned ni luftmål, sa generalstaben til den ukrainske hæren i et sammendrag av operasjonssituasjonen på sin Facebook-profil søndag morgen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy kunngjorde søndag at evakuering av sivile fra Azovstal-anlegget i Mariupol har startet; Den første gruppen på rundt hundre mennesker er på vei til de ukrainsk-kontrollerte områdene og forventes å ankomme Zaporizhia mandag.

Hærene i Ukraina og USA har igjen blitt enige om levering av amerikanske våpen, ammunisjon og militært utstyr – kunngjorde general Valery Zaluzhny, øverstkommanderende for de væpnede styrker i Ukraina, på Facebook lørdag kveld.

Sjefen for den russiske generalstaben, general Valery Gerasimov, ble såret nær Izium i det østlige Ukraina, han måtte evakueres derfra snarest, rapporterte Ukrainas UNIAN-byrå søndag.

Georgias president Salome Zurabishvili er i Washington for å søke amerikansk støtte for landet sitt mens Russland forsøker å utvide sin aggresjon utover Ukraina. Hun fortalte om det i et intervju med portalen «The Hill» lørdag.

Hvorvidt president Vladimir Putin vil kunngjøre generell mobilisering vil avhenge av situasjonen i Ukrainas østlige operasjonsteater, sa forsvarsdepartementets talsmann Oleksandr Motuzianyk til nyhetsportalen RBK.

Russerne flytter enheter fra Belgorod-regionen mot byen Izium. I retning av Słobozhany konsentrerer fienden sin hovedinnsats om å opprettholde sin posisjon og angripe ukrainske styrker, kunngjorde generalstaben lørdag i morgenrapporten sitert av portalen «Ukrainian Truth».

Legendarisk ukrainsk jagerpilot kjent som «Ghost of Kiev» som skjøt ned minst 40 russiske fly ble drept i aksjon; Identiteten hans er blitt kjent, sa den britiske avisen Times, som siterer anonyme ukrainske kilder. (PAP-butikker)

pr /

You may also like

Leave a Comment