Home » Nytt prosjekt på in vitro i Sejm. «Dette er en maktprøve»

Nytt prosjekt på in vitro i Sejm. «Dette er en maktprøve»

by Gunnar Garfors

Innbyggernes lovutkast «JA til in-vitro» forutsetter at minst 500 millioner PLN fra statsbudsjettet årlig skal bevilges til helseministeren for gjennomføring av det helsepolitiske programmet for behandling av infertilitet. Helseministeren er pålagt å legge fram en helhetlig refusjonsplan hvert år.

Medlemmer av innbyggerkoalisjonen kunngjorde torsdag at det var samlet inn en halv million underskrifter for lovforslaget. – Dagen har endelig kommet, vi er glade og stolte over å kunne dele påvirkningen etter tre måneders reise på tvers av Polen – sa Małgorzata Rozenek-Majdan under konferansen. Hun understreket at hun var mor takket være in vitro-prosedyren.

En av initiativtakerne, visepresident i Europaparlamentet og tidligere statsminister – Ewa Kopacz – understreket at «in vitro ikke er en utgift, men en investering i Polens fremtid». – Vi anser det faktum at vi legger frem dette lovforslaget i dag som en spesiell prøve for myndighetene. Vi sier: Vi sjekker. Vi sier: Du kan rette feilen din – la hun til.

– Men hvis du ikke retter feilen din, hvis du undergraver vitenskapen, hvis du ikke vil akseptere at bare denne metoden kan hjelpe disse tre millioner polakkene, lurer jeg på om ikke ambisjonene dine er annerledes og om du ikke vil være en nytt diktatur av idioter. Med denne loven sier vi: Jeg sjekker – gjentok hun.

Som portalen tvn24.pl minner om, fra juli 2013 til slutten av 2016 var det statlige in vitro-programmet i kraft i Polen, takket være at over 22 000 barn ble født på tre og et halvt år. PLN 250 millioner fra offentlige midler ble gjort tilgjengelig for dette formålet på den tiden. Etter at lov og rettferdighet kom til makten, kunngjorde daværende helseminister Konstanty Radziwiłł at han trakk seg fra dette programmet. I stedet dukket det opp et «reproduktivt program» som resulterte i bare 209 fødsler på 15 måneder. Siden 2016 har infertilitetsbehandling gjennom in vitro-fertilisering blitt subsidiert av noen lokale myndigheter.

You may also like

Leave a Comment