Vestas og Windar, to fabrikker som bygges i Szczecin, vil kreve minst flere hundre ansatte i offshoresektoren. Vi må imidlertid ikke glemme de allerede opererende mindre selskapene og potensielle investorer som er aktivt interessert i Vest-Pommern som et potensielt offshorebasseng i Polen.
Statens og lokale myndigheters tiltak for å gi gründere godt offshorepersonell må bli enda mer aktive. Vi ser at regionen vår er i kikkerten til bedrifter i denne sektoren, men denne gode fasen vil fort ta slutt dersom det ikke er arbeidere på stedet. – sier Hannah MojsiukPresident for Nordisk Handelskammer i Szczecin.
«Dessverre har jeg inntrykk av at hvis vi spurte 17 eller 18 åringer hva offshoresektoren gjør, ville mange ikke kunne si.»
Ifølge estimater fra Nordic Chamber of Commerce i Szczecin, vil det totale antallet ansatte i offshoresektoren i vår region alene være minst 3000 ansatte i nær fremtid.
Vindenergi utvikler seg veldig dynamisk og Szczecin og Vest-Pommern har et naturlig potensiale for å tiltrekke seg de største investorene i verden. Interessen fra Vestas, Windar og Orlen viser at vi har evnen til å fylle en økonomisk nisje og at vi har unike naturlige muligheter til å operere i denne sektoren – sier Hanna Mojsiuk.
Hva avgjør om offshoresektoren blir mer interessert i regionen vår?
Hender til jobb. Vi trenger studenter, men også fagfolk som er villige til å tilpasse seg behovene til selskaper i offshoresektoren. Vi snakker om teknikere, mekanikere, elektrikere, automasjonsspesialister og folk klare til å jobbe i produksjonen. Offshore er i dag et av de mest lovende opplæringsområdene for ledere og ingeniører, men også for industriell opplæring. Vi kan ikke lære fagfolk å reise til Asia, Norge eller Tyskland. De er et akutt behov her – han legger til Mojsiuk.
La oss oppmuntre ungdom, videregående elever og yrkesfagelever til å interessere seg for dette området. Dette er deres fremtid, og dessverre får jeg inntrykk av at hvis vi spurte 17 eller 18 åringer hva offshoresektoren gjør, ville mange ikke kunne si.
Polske eksperter innen offshoresektoren er også etterspurt i utlandet. «Det polske markedet må bli mer konkurransedyktig»
Hvem er for tiden mest etterspurt i offshoresektoren? Eksperter er ikke i tvil om at det er en viktig dualisme her. Vi trenger fysisk dyktige folk, men også eksperter, ingeniører og ledere.
Vi har sagt i mange måneder at ingeniører i Polen begynner å tjene bedre enn IT-sektoren. Det er et stort behov for automasjon, robotikk, mekanikere og montører i offshoresektoren. Evnen til å arbeide i høyden er også svært ønskelig – sier Anna SudolskaArbeidsmarkedsekspert.
Lønningene i denne sektoren er svært høye, men samtidig ser vi at mange eksperter velger å reise til utlandet for å jobbe på for eksempel boreplattformer. Jeg vet at ansatte fra Szczecin til og med drar til andre kontinenter. Derfor må polske selskaper og institusjoner som investerer i Polen være mer konkurransedyktige når det kommer til nivået på godtgjørelsen som tilbys. Vi vil trene ingeniører og ledere annerledes for andre land – han legger til.
Et sentralt problem i utviklingen av offshoreindustrien kan være mangelen på kvalifiserte spesialister som spesialiserer seg på krevende arbeid innen både bygging og drift av havvindparker. Det ser ut til at en av nøkkelaktivitetene på dette området bør være opplæring i både ungdomsskoler og universiteter, hvor fremtidige vindturbinteknikere eller installatører kan utdannes. Markedsbehovet i offshoreindustrien vil øke, så det er svært viktig å bevisstgjøre mulighetene som arbeid med offshore vindenergi gir, ikke bare på det finansielle området, men også med tanke på den spesifikke karakteren av arbeidet selv. – avslutter han Luke AbecedarianereArbeidsmarkedsekspert og medlem av West Pomeranian Maritime Cluster.
rel (det nordlige handelskammeret i Szczecin)
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»