Vestlige økonomiske sanksjoner har vært på plass siden russiske tropper invaderte Ukraina torsdag 24. februar. De blir sterkere for hver dag.
En enestående salve av sanksjoner. Siden begynnelsen av invasjonen av Ukrainaflere land, hovedsakelig vestlige, har annonsert en rekke straffetiltak for å isolere Russland fra resten av verden. Oversikt.
• Sanksjoner mot russiske oligarker
Europeerne og britene har besluttet å sanksjonere Russlands president Vladimir Putin og hans utenriksminister Sergey Lavrov ved å fryse deres eiendeler i EU. Bruno Le Maire forsikret på slutten av et nytt forsvarsråd at aktivafrysingen til den russiske sentralbanken startet i går kveld. Frankrike lister opp «eiendom, yachter, luksuskjøretøyer» som eies av russiske personer under sanksjoner, og de andre figurene som «har eiendeler i Frankrike» og er nær Kreml er identifisert, forsikrer økonomiministeren.
Washington kunngjorde også sanksjoner mot 24 hviterussiske individer og enheter anklaget for å ha hjulpet og medvirket til Russlands invasjon av Ukraina. En amerikansk tjenestemann har hevdet at vestlige vil «jage» oligarkenes formuer.
Vestlige land har også planlagt å «begrense utstedelsen av gyldne pass» for å la velstående russere nær regimet få statsborgerskap til en av dem og få tilgang til deres finansielle systemer. De ønsker også å samarbeide med andre stater for å «oppdage og forstyrre krenkelsene, for å forhindre dårlig oppnådde gevinster og for å hindre disse personene i å skjule sine eiendeler rundt om i verden.
• Svartelistet russiske banker
Ifølge dens diplomatiske sjef Josep Borrell inkluderer listen over de «tøffeste» tiltakene EU noen gang har tatt drastiske restriksjoner på tilgang for russiske myndigheter, banker og store selskaper til de europeiske kapitalmarkedene.
Europeiske utenriksministre, i avtale med G7-maktene, ble søndag enige om å blokkere transaksjoner fra den russiske sentralbanken. Dette utgjør en drastisk reduksjon i evnen til å konvertere sine valutareserver (utenlandsk valuta, statsobligasjoner denominert i vestlige valutaer, etc.). Målet er å hindre Moskva i å bruke den til å finansiere konflikten i Ukraina og motvirke effekten av vestlige sanksjoner på russisk økonomi.
Noen russiske banker er ekskludert fra Swift-bankmeldingssystemet. I følge landsforbundets nettsider Rosswift, Russland ville være det nest største landet etter USA når det gjelder antall brukere med rundt 300 russiske banker og institusjoner som medlemmer av systemet. Japan har annonsert at de vil delta i ekskluderingen av russiske banker fra Swifts finansielle nettverk.
• Trafikkrestriksjoner
Den europeiske union har kunngjort at de vil stenge luftrommet for russiske selskaper. Et tiltak som også ble bestemt av flere europeiske ikke-EU-land som Storbritannia, Norge, Nord-Makedonia eller Island, samt Canada.
– I Europa er himmelen åpen (…) for de som forbinder mennesker, ikke for de som begår brutal aggresjon, sa Belgias statsminister Alexander De Croo.
Air France har annonsert at de midlertidig vil stanse sine forbindelser til Moskva og St. Petersburg inntil videre.
Som gjengjeldelse har Moskva begynt å forby overflyvninger av sitt territorium med fly knyttet til europeiske land som har kunngjort slike beslutninger de siste dagene, som Storbritannia, Latvia, Litauen, Estland, Slovenia, Bulgaria, Polen og Tsjekkia.
• Eksportrestriksjoner
De 27 vil begrense Russlands tilgang til «kritiske teknologier» og frata det elektroniske komponenter og programvare. Spesielt inkluderer dette forbudet mot eksport av fly, deler og utstyr til romfartsindustrien og raffinering av teknologier for oljeindustrien til Russland.
Japans statsminister pålegger tiltak rettet mot eksport av halvledere og finansinstitusjoner. Fumio Kishida kunngjorde også ytterligere tiltak «på eksport til russiske organisasjoner med bånd til militæret» og på «felles varer som halvledere og gjenstander på en begrenset liste basert på internasjonale avtaler».
Russland kan selv bestemme seg for å eksportere mindre gass til Europa, mens kontinentet er den første kunden til den russiske gassgiganten Gazprom. Spesielt avhengig av denne energien har Tyskland likevel besluttet å stanse idriftsettelse av Nord Stream 2, den nye gassrørledningen som skal forbinde landet med Russland.
• Utelukkelser fra idrettskonkurranser
Siden den russiske invasjonen av Ukraina har det vært et hagl av sanksjoner i sportens verden: kansellering av Sotsji Formel 1 Grand Prix, erklærte idrettsutøvere persona non grata i Grande Bretagne, i Norge og Sverige, avslaget fra polakkene, svenskene og tsjekkerne til å spille mot dem i sluttspillet for verdensmesterskapet i 2022; Russisk hymne og flagg forbudt av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Ukraina trakk seg fra en verdensmesterskap i fekting for å unngå å møte Russland.
de FIFA truer med å sparke Russland ut av verdensmesterskapet Fotball 2022. Foreløpig krever det at Russland utvikler seg i de neste konkurransene under navnet «Russian Football Union» under et nøytralt banner. Ingen russisk hymne sunget, ingen russisk flagg vaiet. Russernes hjemmekamper skal spilles på nøytral bane.
Som siste sanksjon så langt kunngjorde den tyske klubben Schalke O4 (D2) mandag at de vil si opp kontrakten med sin hovedsponsor Gazprom. Klubben hadde allerede i forrige uke bestemt seg for å fjerne Gazprom-navnet fra draktene for forrige lørdags ligakamp.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»